Hradec Králové chystá záchranu svých hradeb

Ještě před koncem pololetí by mohly začít záchranné práce na jižní části městských hradeb. Jednat se bude o terasy nad ulicí Komenského. Investice by se tu mohly vyšplhat až na 46 milionů korun. Hradeckému deníku to potvrdil vedoucí investičního odboru hradecké radnice Valentýn Avramov.

Záchrana roky chátrajících hradeb začala téměř před čtyřmi lety. Předchozí opravy se dotkly opevnění a schodišť u bývalého pivovaru a také jižních teras mezi Bonem Publicem a Gočárovým schodištěm. Nové práce by měly začít letos v červnu a skončit do dvou let. Tento rok chce město začít se základními zemními pracemi a položit základ nových zdí a hradeb. Na stavbu přitom mají být z části použity i původní cihly.
Stavbu bude provázet i archeologický průzkum. „Počítáme s tím, že tam najdeme tři druhy opevnění od pravěké pozdní doby kamenné až do šestnáctého století. Mohly by tam být také nálezy spojené se stavbou kostela panny Marie a Jezuitské koleje. Terasy dříve sloužily také jako smetiště, takže očekáváme i řadu movitých nálezů,“ řekl Hradeckému deníku archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové Radek Bláha.
Hradečani i turisté se po dokončení teras mohou těšit na okrasné zahrady se stromy, trávníky, růžovými záhony, ale také lavičkami, altány nebo fontánou. Tím by se však záchrana starého městského opevnění neměla zastavit. Jak dodal mluvčí Magistrátu Václav Svoboda, za rok by mohla začít rekonstrukce hradeb nad zimním stadionem a později i teras napravo od Adalbertina.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme