Hradec je stále bez primátora, město povede Ondráček

Od komunálních voleb uběhl už více než měsíc a Hradec Králové stále nemá primátora. Toho se nepodařilo zvolit ani na druhém pokračujícícm ustavujícím zasedání zastupitelstva. V pondělí byl zvolen pouze jediný statutární zástupce města Vlastimil Ondráček z ČSSD a to do funkce náměstka primátora. Ondráček tak povede město, dokud se situace nevyřeší.

Ondráček dosud pracoval jako zástupce ředitele Technických služeb města Hradec Králové. Při tajné volbě získal 19 hlasů. Volbě bylo přítomno 33 zastupitelů z 37. Do funkce primátora ani dalších náměstků nebyl zvolen nikdo. Nejprve sice komunisté navrhli na primátora svého zastupitele Lubomíra Štěpána, ale ten získal pouhých deset hlasů. V následné volbě náměstků kromě Ondráčka o post usilovali ještě Hana Orgoníková (ČSSD) a Alois Havrda (KSČM). Oba dva však nezískali potřebný počet hlasů a nebyli zvoleni. Jednání zastupitelstva tak bylo přerušeno a pokračovat se bude v úterý 30. listopadu.
Situace po volbách v Hradci Králové je patová. Nejprve vznikla středopravá koalice ODS, HDK, VPM, Doma v Hradci a Top 09. Tato koalice by měla v zastupitelstvu nadpoloviční většinu. V průběhu vyjednávání však z koalice odešla Top 09 a přidala se na stranu sociální demokracie a nováčka v zastupitelstvu Změna pro Hradec. Odchodem "topky" z původně plánované koalice však zbylé strany nejsou schopny dát dohromady nadpoloviční většinu, ovšem ani sociální demokracie spolu s Top 09 a Změnou pro Hradec na ovládnutí zastupitelstva nemají dostatečný počet křesel. Vzhledem k vzájemné animozitě některých subjektů je budoucí složení vedení města ve hvězdách.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme