Hradec hledá partnera pro rozvoj letiště

Hradeckému letišti ve Věkoších možná dochází dech. Město se nyní rozhodlo najít letišti strategického partnera. Ten by měl zajistit dostatek financí pro další rozvoj. Odborníci však ani v době finanční krize budoucnost hradeckého letiště černě nevidí.

Letectví má v Hradci Králové nepřetržitou tradici už od druhé poloviny 20. let minulého století. Nyní však stojí před podstatnou změnou, podobné odchodu armády a předání plochy městu. Letiště se má otevřít mezinárodní veřejnosti, současně má být jeho část přeměněna na moderní výcvikový areál pro záchranné sbory. „Pokud se má zóna letiště změnit na veřejnou mezinárodní plochu, bude potřeba mnohem větších investic, než je tomu v současné době,“ řekl Českému rozhlasu Hradec Králové člen představenstva společnosti Letecké služby Pavel Staněk. „V tuto chvíli letiště má charakter neveřejného mezinárodního a veřejného vnitrostátního letiště. Velkým hráčem na letišti, který má přijít někdy v příštích letech, je hasičský záchranný sbor, který by chtěl zde vybudovat své výcvikové středisko a který tu bude určitě hodně investovat z evropských peněz. Takže to nám přinese určitě nějaké zlepšení a nějaké finanční prostředky právě pro rozvoj toho letiště," dodal Staněk.
Pokud město pro své záměry najde strategického partnera, mělo by se hradecké letiště zařadit do veřejné sítě a výrazně posílit své místo mezi českými i srovnatelnými zahraničními konkurenty. Hradecká radnice se v minulosti netajila smělým cílem přilákat cestující z kapacitně přetíženého pardubického civilního letiště. Pro tento záměr se ale nikdy nepodařilo sehnat dostatek financí na technické zázemí a služby. Přesto letečtí odborníci zůstávají mírně optimističtí. "Já myslím, že ta budoucnost letiště je celkem, myslím si z mého pohledu, minimálně v těch světlejších barvách, protože to letiště samozřejmě potřebuje rozvoj a hlavně je to obrovská deviza, kterou máme jako region, jako královéhradecký region, nejenom Hradec Králové," dodal pro Český rozhlas Hradec Králové Pavel Staněk.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
24.8.2009 12:25
Bjorken (neregistrovaný)
Tak v tomto radnici naprosto podporuji. Sice nemá město koridor, ale jednou se tu budou křížit dvě silnice. Pokud by takové letiště v budoucnu konkurovalo cenami Ruzyni, tak by to mohlo mít budoucnost, za 50 minut jste tu z Prahy díky D11 jak na koni. Tak doufám, že nezůstane jen u slov.
26.8.2009 22:48
Pistihez (neregistrovaný)
Oni si budou muset soudruzi říct, co na tom letišti vlastně chtějí. Podle pár obrázků na webu města to vypadá, že na letišti bude terminál jako půlka Ruzyně (určitě za to dostal nějaký kamarádoarchitekt dobře zaplaceno). Pokud tam ale budou hasiči blbnout s ohněm a jeřábama, tak to asi dohromady moc nepůjde. Začal bych s infrastrukturou pro malé letectví, vždyť tam nenatankujete ani AVGAS a musíte do Jaroměře.
28.8.2009 08:55
Dan (neregistrovaný)
Hm, já naopak problémy hradeckého letiště vítám.
Neboť záměr zvyšovat letecký provoz jsou ukázkou hlouposti obvykle ve stylu "my budemem mít, oni ne" a bezohlednosti (vedenou většinou osobním prospěchem) vůči obyvatelům přilehlých částí města a vesnic.Již teď jsou obtěžováni přelety nízko letících letadel v jinak naprosto nebo téměř klidných lokalitách, včetně tzv. rekreačních zón. A nevidím SKUTEČNÝ přínos rozvoje letecké dopravy pro VĚTŠINU obyvatel HK a už vůbec ne pro ty, žijící v jeho blízkosti (pochopitelně tím nemyslím tzv. podnikatele, kteří se přiživují na jeho provozu).
31.8.2009 22:59
Pistihez (neregistrovaný)
Milý Dane, asi jsem trochu pomalejší, ale zkus mi rozvést tvé konstatování "záměr zvyšovat letecký provoz jsou ukázkou hlouposti obvykle ve stylu "my budemem mít, oni ne" a bezohlednosti (vedenou většinou osobním prospěchem)". To letiště tam stojí osmdesát let. Zrušení vojenského provozu chápu, praskající zdi od Su-22 nejsou nic extra, ale to bych mohl taky chtít, aby zrušili silnici, co mám u baráku, protože když tam nic nejede, tak by to byla taková klidná zóna.
Pokud nevidíte skutečný přínos pro většinu obyvatel, tak špatně hledáte.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme