Štítky: | Ocenění | ceny města |

Hradec hledá kandidáty na ceny města, navrhnout je může každý

Lev, symbol Hradce Králové. Ilustrační foto.
Lev, symbol Hradce Králové. Ilustrační foto. | autor: hradeckralove.cz

I letos budou v Hradci Králové oceněny osobnosti, které se v loňském roce svým působením zasadily o reprezentaci města v oblasti sportu, vědy a kultrury. Stejně jako v minulých letech, i tentokrát mohou své favority nominovat obyvatelé města. Své návrhy mohou posílat až do konce ledna.

Kandidáty mohou lidé navrhnout pomocí formuláře, který je k dostání v budově magistrátu a na webových stránkách města. Výherce vyberou zastupitelé v rámci řádného zasedání a jejich jména by měla být známá do konce března.

Tradiční výroční ceny města Hradce Králové jsou udělovány celkem v šesti oblastech. Tři z nich – Hradecká můza, Hradecká sportovní cena a Cena primátora města za studentskou tvůrčí práci jsou určeny osobnostem, které se v uplynulém roce významně zasadily o reprezentaci města v oblasti kultury, sportu či vědy. Další dvě výroční ceny uděluje zastupitelstvo za dlouhodobý přínos ve zmíněných oblastech. Cenu Primus inter pares získávají laureáti za dlouhodobou činnost v oblasti sportu, kultury, vědy či výchovy, za celoživotní dílo je udělována Cena dr. Františka Ulricha. Ocenění Událost roku Hradce Králové dostávají akce, které v daném roce podle poroty nejlvýznamněji přispěly ke zlepšení života lidí ve městě.

Výroční ceny města vyhlašují zastupitelé již od roku 1993. Loňskými laureáty jsou plavkyně a paralympionička Kateřina Lišková, herečka Klicperova divadla Kamila Sedlárová a studentka královéhradecké farmaceutické fakulty Anna Jirkovská. Cenu Primus inter pares získala zakladatelka Spolku za staré město Jarmila Sibalová, Cenu dr. Františka Ulricha obdržel za celoživotní přínos v oblasti medicíny Rudolf Malec. V minulosti byli oceněni například i herečka Pavla Tomicová, někdejší ředitel královéhradecké fakultní nemocnice a následný ministr financi Leoš Heger nebo běžkař Stanislav Řezáč. Letošní laureáti, kromě Události roku Hradce Králové, získají spolu s pamětním listem i finanční odměnu.

Formulář pro návrh kandidátů
Směrnice pro udělování výročních cen
 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Medaile letos získali sportovec, vědci i městské lesy

U příležitosti výročí založení samostatného československého státu se předával medaile i v hradecké filharmonii. Letos je získali vodní slalomář Vojtěch Heger, farmakolog profesor Jaroslav Květina in memoriam a astronom Martin Lehký in memoriam. Za dlouholetou péči o městské…
Čtěte více

Hradec ocenil sportovní talenty. Děkujeme trenérům i rodičům, řekl primátor

Sedmnáct jednotlivců a pět kolektivů dostalo v pondělí večer ocenění v hradecké filharmonii. Město Hradec Králové už od roku 2005 uděluje titul Naděje královéhradeckého sportu za mimořádné sportovní výsledky dětí a mládeže do osmnácti let.  Roli patrona patnáctého ročníku…
Čtěte více

Opravená Galerie moderního umění získala zvláštní ocenění v Národní soutěži muzeí

Kompletně zrekonstruovaná Galerie moderního umění v Hradci Králové se pyšní oceněním v kategorii Muzejní počin roku 2016 v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis. Galerie získala titul za zdařilý projekt rozsáhlé rekonstrukce za 126 milionů korun, jejímž investorem byl…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme