Hradec dostal pokutu za spornou výstavbu školky

Pokutu ve výši 200 tisíc korun dostalo v těchto dnech město Hradec Králové od Úřadu na ochranu hospodářké soutěže (UOHS). Úřad ji udělil za porušení zákona o veřejných zakázkách, kterého se město dopustilo uzavřením smlouvy o spolupráci při přípravě výstavby areálu mateřské školy včetně infrastruktury v Hradci Králové-Třebši, v lokalitě Podzámčí, s akciovou společností FATO bez výběrového řízení. UOHS to uvádí na svých internetových stránkách. Magistrát s rozhodnutím úřadu nesouhlasí a podal proti němu rozklad.

Výstavba mateřské školky v Podzámčí měla přijít na 40 milionů korun. Podle úřadu město mělo veřejnou zakázku zadat v některém ze zadávacích řízení stanovených zákonem, které by transparentně a objektivně dokládalo, že právě vybraný uchazeč nabízí nejlepší smluvní podmínky. Město však v rozporu se zákonem přistoupilo přímo k uzavření smlouvy o spolupráci na výstavbu mateřské školy. Magistrát výběr společnosti Fato podle úřadu posvětil uzavřením směnné smlouvy, v níž s Fatem směnil pozemek, na kterém má být vybudována mateřská škola za jiný. Pozemek, na kterém má stát mateřská škola, pak převedl do vlastnictví firmy Fato. "Postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, znemožnil účast dalších případných dodavatelů a výrazně tak narušil soutěžní prostředí. Omezení principu soutěže je jedním z nejzávažnějších porušení zákona," uvádí se v rozhodnutí UOHS.
Magistrát již dříve deklaroval snahu projek ukončit a školku postavit sám. Jak uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich, město již připravilo návrh, že od Fata odkoupí celý projekt školky i s pozemky, projektovou dokumentací a stavebním povolením. Transakci za necelých 8 milionů korun by měla nyní projednat rada města a následně zastupitelstvo. Tento fakt UOHS zohlednil ve svém rozhodnutí a proto "preferoval preventivní charakter uložené pokuty."

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme