Hradec dostal na terminál poslední šanci

Poslední šanci na získání evropské dotace ve výši zhruba 60 milionů korun na výstavbu dopravního terminálu získal v těchto dnech Dopravní podnik města Hradce Králové. Dotaci podnik vlastněný městem získá pouze v případě, že nádraží se podaří dostavět do konce června. Jde přitom už o několikáté posunutí dokončení stavby. Jak přitom píše MF Dnes, další výjimka už možná nebude.

Červnový termín dokončení terminálu přitom není zdaleka jistý. Kromě již tak velmi krátkého časového úseku komplikuje dostavbu ještě hrozba soudního sporu mezi hlavním dodavatelem stavby firmou Strabag a společností Folber ocelové konstrukce. Podle jednatele Folberu Štěpána Folbera dluží Strabag jeho společnosti peníze. Folber také podal trestní oznámení kvůli údajným podvodům. Má totiž obavy ze zfalšování dokumentů potřebných k dokončení stavby. „Zablokujeme nakládání se stavbou, kolaudaci a zprovoznění i čerpání dotace až do úhrady dlužných částek či vydání pravomocného soudního rozhodnutí,“ řekl MFD Folber.
Podle představitelů hradeckého magistrátu je řešení problému pouze otázkou zúčastněných firem. Pokud se nedomluví a nepodaří se termín dokončit, bude magistrát na Strabagu uplatňovat sankce. Až dosud bylo město ale vůči Strabagu velmi vstřícné. Původní termín dokončení byl srpen 2007 a cena terminálu měla být 300 milionů. Kromě desetiměsíčního zpoždění Strabag dostal před časem od města ještě svolení navýšit původní rozpočet o 80 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
10.4.2008 12:51
Pája (neregistrovaný)
Jo,kdyby si je pozval Divíšek na zahradu,tak by s těma penězma nakládal jinak a s termínem jakbysmet.Ale že to je z rozpočtu a z dotací tak to je jiná.
10.4.2008 13:29
Honza (neregistrovaný)
FUJ, FUJ, FUJ.....

Hnus a hnus, chce se bliiiit. Jak je tohle mozne, at za to muzou firmy mezi sebou, tak kde je nejaky audit? Kdo delal rozpocet? Jezisi, za tohle ma nekdo dat hlavu z mesta. Vzdyt je to akce mesta a jen je videt, jak asi probihalo vyberove rizeni....opravdu komedie. Nakonec si vsichni budou podavat ruce, strihat pasky a tleskat si....At to spadne a hnije, jak to japonsky muzeum v sadech....
11.4.2008 07:03
MIREK (neregistrovaný)
Docela fandím subdodavatelské firmě Folber, aby to dotáhla do konce. Ve stavebnictví to dělají všechny velké firmy, které jsou v pozici generálního dodavatele, že buď subdodavatelů platí s velkým spožděním a nebo v horším případě neplatí vůbec. Pokud má Folber dobře uzavřenou smlouvu, dobře a včas odvedenou práci, tak to Strabag projede. Folber se sice dostane na "black list", ale ukáže ostatním, že to jde se úspěčně bránit proti někomu, kdo okrádá. Držím palce.
25.4.2008 13:22
MARTIN SAMOHRD (neregistrovaný)
Plkáte tady nesmysly. Jednak investorem je Dopravní podnik, druhak Vám pan Fišer opomněl sdělit, že DP má již od ledna na účtu garanci 80 milionů korun za nedodržení termínu dokončení stavby a nebude-li kolaudace do konce června, bude DP nárokovat škoďák za dalších cca 60 milionů Kč. Tak jaképak padání hlav na městě? Ale chce-li se Vám pane Honzo blít, poslužte si.
9.7.2008 10:26
vrt (neregistrovaný)
Jenom podotýkám kdo se jednou zapletl se společností Folber s.r.o. a všude kde vystupují Folbrovi je jejich jednánim zhnusen.<br />
Proto samozdřejmě věřím že firma Strabag vyhraje při a jednou pro vždy bude od této společnosti pokoj.Dále hledám věřitele společnosti Folber s.r.o. ,nebo jiné kde vystupují tito výtečníci .<br />
Radím všem ať se jim zdaleka vyhnou a raději nezamýšlí se jakkoliv zaplést s Folber,FLB a podobně kde kdokoliv z nich působí. <br />
S pozdravem Veverka

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme