Hradec chystá bydlení pro důchodce

Město Hradec Králové podpoří kapacitu bydlení pro nejrychleji rostoucí a zároveň nejohroženější skupinu, kterou jsou podle demografického vývoje senioři. Pro jejich potřeby budou vyčleněny bezmála tři desítky malometrážních vybavených bytů. Ty by měly seniorům umožnit bydlení s nižšími náklady. Část těchto bytů je bezbariérových. Informovala o tom tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková.

28 bytových jednotek bylo doposud zařazeno do programu populárního startovacího bydlení, který byl určen mladým lidem pro nastartování profesního i osobního života v Hradci Králové. V tuto chvíli je obsazeno osmnáct bytů nájemci, kteří byli vylosováni v posledním kole výběrového řízení, a k uvolnění uvedeného počtu bytů by mělo dojít nejpozději v roce 2014. Nájemné by se mělo v uvedených bytových jednotkách pohybovat ve stejné výši jako u bytů přidělovaných na základě bodovacích kritérií, tj. ve výši 61,05 Kč/m2 měsíčně. Výběr žadatelů bude proveden odbornou pracovní skupinou pro výběr budoucích nájemců, jmenovanou radou města a podle vymezených pravidel.
"Z demografických čísel jasně vyplývá nárůst počtu seniorů do budoucna. V nadcházejících desetiletích dojde ke zdvojnásobení seniorů nad 80 let, což je velmi zásadní otázka pro sociální politiku města," uvedla náměstkyně primátora Anna Maclová, která zodpovídá. za sociální politiku města.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví v současné době eviduje asi 800 žádostí o umístění do bytů zvláštního určení a bytů v penzionu pro důchodce. Poptávka značně převyšuje nabídku. Město disponuje 546 byty pro seniory a 129 bezbariérových byty pro zdravotně postižené osoby. Aby měl žadatel šanci získat byt, musí splňovat následující podmínky: trvalý pobyt v Hradci Králové, žadatel nesmí vlastnit byt či dům určený k bydlení, nemá dluhy u města a městských organizací a pobírá starobní nebo invalidní důchod 2. či 3. stupně. U bezbariérových bytů je dále podmínkou těžké postižení nosného nebo pohybového aparátu nebo praktická slepota.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme