Hradec chce mít pod kontrolou chod letiště

Hradec Králové chce mít rozhodující vliv na provoz zdejšího letiště, které v současné době provozuje společnost Gemini Port. Snahou města je vstup do této společnosti. Pokud se Hradec s Gemnini Port nedohodne, plánuje s touto společností ukončit smlouvu o nájmu a založit vlastní.
Letiště začíná být poměrně důležitým prvkem v životě města Hradec Králové. Zajímá se o něj řada potenciálních investorů počítajících s tím, že bude v provozu a bude fungovat. "Velmi se zpravděpodobnila realizace školícího centra integrovaného záchranného systému a s ním spojeného projektu humanitárního letiště. Město velmi pravděpodobně bude muset na sebe vzít závazek uvedení letiště do určitého technického a legislativního stavu, aby mohlo přijímat letadla s humanitární pomocí a nebo naopak vysílat do zahraničí," uvedl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Z tohoto důvodu město potřebuje mít přehled o majetku, ale také získat vliv na řízení letového provozu. Nabízejí se dvě varianty. Buď si magistrát zařídí všechny legislativní procedury sám a zřídí novou společnost nebo se dohodne s Gemini Portem o vstupu města do této společnosti s ručením omezeným, která by byla během několika měsíců převedena na akciovou společnost.
V současné době se vedou jednání o finančním vyrovnání v souvislosti s případným vstupem do Gemini Portu. Gemini Port odhaduje hodnotu společnosti na 21 milionů. Podle radních tato částka není úplně přesná a po podrobnějším posudku bude pravděpodobně navrhnuta trochu nižší částka. Nabízí se také varianta vstupu dalšího investora. Pokud bude investor důvěryhodný a jeho záměry pro město zajímavé, je podle Malíře možné jednat o rozdělení akciových podílů mezi Gemini Port, město a investora.
"V případě že se rychle nedohodneme a ta rychlá dohoda je poměrně obtížná, protože by znamenala nějaké velké a konkrétní závazky, tak pak chceme okamžitě jít dál a mít majoritu," Uvedl Malíř.
Bývalé vojenské letiště v Hradci Králové získalo město bezúplatným převodem od armády. Majetek neletové části má na starost městem zřízená společnost Letiště. Do této společnosti vstoupí poradenská firma A-sangeo, která by měla pomáhat s rozvojem areálu. Za vstup zaplatí 240 000 korun a získá čtyřicetiprocentní podíl.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme