Hradec chce koupit 120 bytů pro mladé

Až 120 bytů pro mladé rodiny hodlá v následujících letech koupit město Hradec Králové. Jak píše sobotní MF Dnes, tzv. startovací byty odkoupí magistrát od soukromých společností, které v Hradci nyní staví stovky nových bytů.
"Startovací byt by měl být dvoupokojový s kuchyňským koutem o rozloze kolem 50 metrů čtverečních, kde by mohla rodina s dítětem pohodlně bydlet. Byt by měl mít běžné vybavení," řekl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Podle něj by byty neměly být v jednom objektu, ale rozprostřeny do více domů a lokalit. "Máme zájem, aby tyto byty nebyly soustředěny všechny na jednom místě, aby nevznikly problémy. Jak budou fungovat například nájemní smlouvy na byty, se teprve dohodneme. Celý záměr musí schválit zastupitelstvo," uvedl Malíř.
Způsob financování zatím magistrát blíže nespecifikoval. Nákup 120 startovacích bytů by magistrát přišel na zhruba 150 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
7.3.2005 10:27
jpa (neregistrovaný)
No nevím, znamená to 30.000 Kč za metr čtvereční. Menší města jsou schopny postavit a nabídnout byty za cca 18000 Kč za metr čtvereční. Nemůže tyto byty město postavit ve své režii a necpat zbytečně peníze developerských vydřiduchům?
JPA
7.3.2005 18:40
Jaroslav Fišer (neregistrovaný)
cena bytu
Cena vychází trochu nižší, cca na 25000 za metr. Nový byt prodávají společnosti za cca 23000/metr2. Jde o byty nezařízené. Město chce byty zařízené. Výsledná částka se odvíjí z těchto údajů. Je možné, že v konečném měřítku to bude o nějakých pár milionů nižší. Těch 150 milionů není oficiální číslo magistrátu ale suma odvozená na základě těchto čísel.
Každopádně i mě se to zdá dost, ale jak se píše ve zprávě, magistrát např nechce, aby byly byty vedle sebe. Další důvod je možná ten, že takhle je to bez práce.
26.3.2005 00:29
Josef (neregistrovaný)
Rád bych taky jednou založil rodinu a děti přivedl do bytu kde bude soukromí. To znamená alespoň 3 místnosti. Kde ,ale má člověk vzít 3 000 000. Banka Vám nepůjčí . Stále chcete , aby v HK bylo dost lidí a nakonec lidi z města vyháníte nadsazenou cenou bytů. Nechť město postaví byty za přijatelnou cenu a to okolo 600 000Kč za 3+1 a nabídne je mladým a uvidíte jak se lidé do H.K poženou.
3.4.2005 13:20
Josef (neregistrovaný)
Byty
Tak přátelé . Byl jsem se dneska kouknout na byt 2+kk 60 m2 a hle cena začíná na 1600 000. Je pravdou , že z podlahou a velice příjemnou kuchyní. Nepostavil bych za tyto peníze kousek od Hradce Králové malý dům??
8.3.2005 14:31
mladý (neregistrovaný)
byty od města pro mladé
To bylo řečí o uniformitě za komunistů. Nebylo by vhodné nechat alespoň některé byty, aby si je obyvatelé zařídili podle svého? Bylo by to lacinější a pro mnohé mladé i dostupnější. Ne každý chce bydlet podle vnucené šablony a na drahou vlastní rezidenci nemá.(Samozřejmě koupelna a WC by měla být upravená v každém bytě!)
8.3.2005 15:22
Naděžda (neregistrovaný)
Cena bytu v HK
Já osobně si myslím, že ceny bytů v Hradci nebo i v Pardubicích, které se v této době staví, jsou fakt přehnané - např. v Hradci na Plachtě, za Duranem nebo za Terronicem... Nedokážu si představit, kdo z mladých lidí, má možnost splácet tak vysoké částky za tyto byty. Já osobně se z Hradce budu stěhovat pryč, protože 2 miliony na byt 3+1 - 68 m2, bez balkonu opravdu nemám a obávám se, že nemám ani dost vysokou výplatu na to, aby mi banka půjčila tak vysokou částku.
S přítelem jsme našli stejně velký byt, stejných rozměrů se dvěma malými balkóny za 1.300.000 - také nová výstavba, v menším městečku mezi HK a Pardubicema.
18.3.2005 13:05
Mesa (neregistrovaný)
Naprostý souhlas i když je to otázka nabídky a poptávky. Dokud bude dost takových, co na to mají a nepovažují to za zbytečně drahý, tak se to bude za tyhle přemrštěný ceny prodávat. I když nechápu, čím je Hradec tak výjímečnej, že se tu prodávají byty a domy za tak neuvěřitelný ceny. Taky plánuju odstěhování z Hradce do menšího města, kde jsou ceny novostaveb trochu jinde.
30.3.2005 19:59
M z Hk (neregistrovaný)
ceny bytů v Hk
Plně s Vámi souhlasím.Ceny bytů v Hk jsou neskutečně vysoké.Můj plat je 8000,- a stím můžu jít,tak možná pod most.Hlavně,že se zastavují poslední zelené plochy drahými byty na které nikdo nemá.Např.: v Malšovicích před tenisovými kurty

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme