Hradec chce i nadále podporovat cyklodopravu a její rozvoj

Hradec je město cyklistů, ilustrační foto
Hradec je město cyklistů, ilustrační foto

Hradec Králové je známé jako město plné cyklistů a představitelé Hradce se rozhodli, že tuto představu budou i nadále podporovat. Královéhradečtí radní totiž na svém posledním úterním zasedání hlasovali pro další rozvoj cyklodopravy ve městě.

Chtějí tak třeba odstranit bariéry cyklistické dopravy, snížit nehodovost cyklistů, nabídnout více parkovacích míst pro jízdní kola anebo obecně pomoci zklidnit dopravu ve městě.

Radní města si od těchto kroků slibují především to, že lidé začnou více využívat jízdní kola pro každodenní přepravu a chtějí tak podpořit udržitelnou městskou dopravu v Hradci Králové, sdělila to Magdalena Vlčková, tisková mluvčí magistrátu.

Doplnila ještě, že město chce i nadále v případě rekonstrukcí a investic v dopravě spolupracovat s dalšími dotčenými subjekty. "Potvrzuje se nám, že budování samostatných projektů v cyklistické dopravě, kterými jsou zejména infrastrukturní opatření, bez vzájemného propojení s ostatními druhy dopravy a s ohledem na potřeby ostatních cestujících nemusí přinést požadovaný efekt,“ uvedl královéhradecký cyklokoordinátor Karel Šimonek z Magistrátu města Hradec Králové.

„Rádi bychom ve městě zvyšovali podíl cyklistů v dopravě ruku v ruce se zajištěním jejich bezpečnosti. Zároveň by však uskutečňování těchto cílů nemělo být vázáno pouze na finančně náročném budování cyklostezek pro cyklisty. Paradoxně vhodnější může být podpora levnějších opatření, jako například úprava stávajících komunikací pro vytvoření bezpečných cyklopruhů a vyhrazených prostor pro cyklisty, zklidněné zóny, což se daří už nyní postupně naplňovat,“ informoval Jindřich Vedlich, náměstek primátora pro rozvoj města.

Podle zástupců města je efektivní podpora cyklistické dopravy založena pouze na sjednoceném přístupu k řešení městské dopravy jako celku. "Z výsledků sledování je patrné, že zatímco roste počet kilometrů cyklistické infrastruktury, počet lidí, kteří pravidelně využívají kolo, nikoli," sdělila mluvčí magistrátu Vlčková.

Město Hradec Králové své záměry v cyklodopravě zveřejnilo v dokumentu s názvem Koncepce rozvoje cyklistické dopravy, který je ke stažení pod článkem.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
9.1.2013 07:59
PetrŠ (neregistrovaný)
V souvislosti s cyklistikou v HK by mne zajímalo, jestli je už v provozu parkovací věž před nádražím. Vím, že je to soukromá akce, ale týká se všech cyklistů ve městě.
15.1.2013 23:54
AS (neregistrovaný)
RE:
Už někdy na podzim se o tom psalo, že je hotová.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme