Hradec čekají změny v pravidlech parkování. Slovo by měla mít i veřejnost

Parkování na hradeckých sídlištích se bude měnit.
Parkování na hradeckých sídlištích se bude měnit. | autor: hradeckralove.cz

Hradec Králové připravuje významnou reformu v systému parkování ve městě. Přinést by měla především více míst pro rezidenty a lepší přehlednost parkování. Celý projekt je nyní ve fázi přípravy zadání studie, ze které vyplynou technické požadavky na samotný systém a návrhy řešení jednotlivých oblastí. Finance na studii schválili radní města, projednávat je bude i hradecké zastupitelstvo. Realizace projektu by mohla být zahájena v roce 2026, a to zejména v lokalitách na hranici zóny současného placeného parkování a na předměstích Hradce Králové.

„Na řadě míst, především na velkých sídlištích, v posledních letech poptávka po parkovacích místech výrazně převyšuje nabídku. Při budování těchto lokalit se nepočítalo s tím, že domácnosti budou vlastnit dvě až tři auta. Situaci nemůžeme řešit neustálou výstavbou nových parkovacích míst, protože v některých oblastech to kvůli charakteru území není ani možné. Proto jsme se rozhodli rozšířit naši spolupráci s ČVUT a začít koncepčně řešit systém městského parkování,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek.

Rezidenti by měli mít stání garantovaná

Parkování v centrálních zónách v Hradci Králové je od roku 2006 pod správou společnosti ISP, se kterou město uzavřelo koncesní smlouvu na 30 let. Za vybrané finance z parkování má společnost pro město vybudovat několik parkovacích domů. Nyní je v přípravě parkovací dům Rožberk na Slezském Předměstí. „Připravovaná změna se zaměří především na zóny, které nejsou pod správou ISP. Vnímáme nevyhovující kapacitu parkování na sídlištích i situaci v ulicích na hranici zóny současného placeného parkování. Jedním z cílů studie tak bude garance parkovacích míst pro rezidenty,“ vysvětluje náměstek Řádek. Řešení by měla přinést připravovaná studie, na kterou schválili radní města finance ve výši dvou milionů korun. Částku musí na svém jednání posvětit ještě hradečtí zastupitelé. Finální cenu studie určí až výběrové řízení, které se město chystá vypsat na přelomu letošního roku.

Do projektu by měla být zapojena veřejnost

Ze studie vzejdou i zadávací podmínky pro realizaci celého projektu. Do něj bude zapojena i veřejnost. „Jednotlivé přístupy k regulaci parkování, které ze studie vzejdou, budeme komunikovat s veřejností. Chceme tím zajistit, že občané budou mít možnost se podílet na rozhodování a že prostředky získané z parkování budou transparentně využity tam, kde byly vybrány. Tento přístup je základem pro vytvoření fondu mobility, který umožní efektivně vracet investice zpět do oblastí, které to nejvíce potřebují,“ dodává náměstek Řádek.

V rámci spolupráce s ČVUT na systému parkování řeší město se zástupci vysoké školy i Zásady parkovací politiky 2024+. „Jedná se o strategický dokument, který reflektuje obecné trendy v oblasti dopravy v klidu u nás i v zahraničí a řeší aktuální stav parkování v Hradci. Zásady parkovací politiky představují dlouhodobou strategii a budoucí rozvoj parkování ve městě. Projednávat je budeme ještě v orgánech, tedy v radě i v zastupitelstvu,“ doplňuje náměstek odpovědný za dopravu Miroslav Hloušek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Na Slezském Předměstí vyroste nový parkovací dům

Radní města Hradec Králové schválili projekt nového parkovacího domu Rožberk, který má vzniknout na Slezském Předměstí. Tento třípodlažní objekt poskytne 284 parkovacích míst a nabídne moderní vybavení včetně nabíječek pro elektromobily a kolárny pro 21 jízdních kol.  Dům…
Čtěte více

Placení za parkovné bude v Hradci hlídat speciální auto

Ulice Hradce Králové by mohl brázdit už na konci letošního roku nový vůz, který bude využívat městská policie k efektivnějším kontrolám úhrad parkovného ve zpoplatněných zónách. Takzvaný CamCar bude vybaven nejen kamerami, ale i zdroji umožňujícími přijímat a odesílat potřebná…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme