Hradec čeká setkání k výročím arcibiskupa Karla Otčenáška

Setkání u příležitosti dubnových pětaosmdesátých narozenin arcibiskupa Karla Otčenáška a 55. výročí jeho biskupského vysvěcení chystá na konec dubna hradecké biskupství. Součástí slavnostního programu bude také udělení čestného občanství města Hradce Králové.
Jak uvedl Pavel Dokládal z hradeckého biskupství, slavnostní program začne 30. dubna v 10:00 v katedrále Ducha Svatého na Velkém náměstí. Během dopoledne vystoupí například Schola Gregoriana Pragensis pod vedením Davida Ebena, na Velkém náměstí bude koncertovat Jožka Černý s cimbálovou muzikou. Slavnostní program vyvrcholí ve 14:00 bohoslužbou. Liturgii bude doprovázet katedrální sbor Cantores Gradecenses, Severočeský filharmonický sbor pod vedením Josefa Zadiny a Schola Gregoriana Pragensis.
Karel Otčenášek se narodil 13. dubna 1920 v Českém Meziříčí, v roce 1945 se stal knězem římskokatolické církve, působil v Týnci nad Labem, Horní Rovni či Žamberku, v roce 1950 byl jmenován královéhradeckým biskupem, tuto funkci však mohl převzít až po roce 1989. Ve funkci biskupa působil do roku 1995, kdy rezignoval.
V roce 1953 byl umístěn do vyšetřovací vazby kvůli podezření z velezrady a špionáže pro Vatikán, později byl odsouzen na 13 let do vězení, ve kterém strávil 10,5 roku. V letech 1962 až 1965 pracoval jako dělník, po roce 1965 mu byl povolen výkon duchovenské činnosti. Karel Otčenášek získal za svůj život několik vyznamenání, například v roce 1995 dostal Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme