Hradec čeká rozsáhlé kácení nebezpečných stromů

Prořezávání stromů, odstranění suchých větví i kácení nemocných stromů je nyní v plném proudu. Zima, která je obdobím tak zvaného vegetačního klidu, je pro tyto zásahy nejvhodnější a nejšetrnější. První velké zásahy do městské zeleně už Hradečané zaznamenali na náměstí 28. října, kde zmizelo 5 starých topolů.

Už ve středu 20. ledna 2010 začalo v centru Hradce kácení nemocných a přestárlých stromů. Další bude následovat. Už brzy padne například celé stromořadí na zeleném pásu v Šimkově ulici. Nyní tam roste na 40 jehličnanů. Jejich zdravotní stav je ale podle odborníků velmi špatný, což je způsobeno nahuštěním stromů na malém prostoru. Smrky a jedle tak nemají dost místa k životu a usychají.
I když lidé kácení vzrostlých stromů nesou většinou velmi nelibě, jiné řešení není. Staré stromy mají být nahrazeny mladými kavkazskými jedlemi. Bude jich ale míň. „Je to kvůli zachování správného sponu. Aby stromy byly dál od sebe,“ vysvětlila Hradeckému deníku projektová manažerka městské zeleně technických služeb Monika Švástová.
Stejný osud čeká i řada akátů v hradecké Puškinově ulici. Tam je náhrada mladými stromy připravena ve dvou fázích. První výsadba se má uskutečnit nejpozději do letošního podzimu. Druhá etapa začne po plánované přestavbě křižovatky u Koruny.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme