Hradec bude více hlídat kvalitu ovzduší

Kvalita ovzduší se bude ve městě měřit na více místech. Už od nového roku začne fungovat nová měřicí stanice, která bude po celý den nepřetržitě monitorovat okamžité i průměrné hodnoty znečištění. Co Hradečané dýchají tak ve městě budou hlídat už tři stanice.

V současné době sledují kvalitu ovzduší ve městě dvě automatické měřicí stanice. Jedna je umístěna v Sukových sadech nedaleko průmyslových firem a na rušném dopravním místě. Provozuje ji Zdravotní ústav v Hradci Králové. Druhý měřicí bod je na Brněnské třídě, kde největší zatížení pro ovzduší představují doprava a lokální topení z rodinných domů. Stanici na Brněnské provozuje Český hydrometeorologický ústav.
Právě z Brněnské třídy se část zařízení přesune do nové stanice. Ta bude stabilně měřit znečištění na Slezském Předměstí, které bylo doposud trochu opomíjené. I když tato oblast patří mezi méně zatížené, i zde je řada zdrojů znečištění, ať už z průmyslu, lokálních topení i průmyslu. Jak zjistil Hradecký deník, bude měřicí stanice na Slezském Předměstí vybavena poloautomatickými vzorkovači pro odběr prašného aerosolu, polyaromatických uhlovodíků a těžkých kovů.
Měření škodlivých zplodin a prachu na Brněnské třídě bude i po přesunu části vybavení zachováno.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme