Hradec bude mít možná unikátní zvonkohru

Zvonice ve věži kostela kněze Ambrože nejspíš získá další zajímavost. Jedná se o unikátní zvonkohru, která by kromě oznamování času byla i novou atrakcí pro místní i turisty. K prvnímu zvonu mají brzy přibýt další.

V kostele Ambrožova sboru už je instalován první, základní zvon. Nyní se jedná o výrobě dalších. Dokončení celé sestavy unikátní zvonkohry by měla napomoci i benefiční kulturní akce, která má přinést finance na další zvony, i pokračující veřejná sbírka.
„Záleží na domluvě s panem Manouškem, zda bude ochoten odlít další dva zvony. On upřednostňuje výrobu všech zbývajících najednou, kdežto já jsem spíš pro postupné odlévání, aby lidé viděli, že veřejná sbírka má smysl a práce postupují. Pokud se dohodneme, tak další zvony by se v kostele mohly objevit ještě letos. Peníze na ně máme,“ řekl Hradeckému deníku hradecký biskup Československé církve husitské Štěpán Klásek.
Ve veřejné sbírce se na loretu už sešlo od prosince přes 200 tisíc korun, zhruba 100 tisíc vybrali členové sboru. Sbírka pokračuje, proud peněz mají ale ještě urychlit speciální kulturní akce, jejichž výtěžek půjde právě na zvony. Další z beneficí se v kostele uskuteční už v pátek 4. června od 19 hodin, kdy zde Otakar Brousek starší s dalšími umělci přednesou Dantovu Božskou komedii.
Celá zvonkohra bude stát téměř 6 milionů korun. Sestavena bude z 50 různě velkých zvonů, které budou vzájemně harmonicky sladěné. První a největší z nich je v kostele od prosince 2009. Kdy bude celá loreta dokončena, záleží na úspěchu sbírky. Zvonkohra se má rozeznít například u významných příležitostí. „Počítáme i s tím, že by nástroj měl hrát v určitém čase, třeba v poledne, nějakou melodii,“ sdělil Hradeckému deníku biskup Klásek.
Otázkou zůstává, zda její zvuk ale nebude vadit nějakým podnikatelům v okolí podobně, jako na starém městě.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme