Štítky: | Kraj | Magistrát | Pardubice |

Hradec a Pardubice chtějí společnými silami získat 6 miliard

Memorandum bylo slavnostně podepsáno na Kunětické hoře
Memorandum bylo slavnostně podepsáno na Kunětické hoře | autor: MmHK

Až šest miliard korun by v následujících letech mohla získat Hradecko-pardubická aglomerace. Města Hradec a Pardubice podepsala vzájemnou spolupráci a hodlají v příštích letech čerpat finance z Evropské unie společně. Memorandum kromě nich podepsaly také oba kraje a další velká města. Získané finance by měly jít hlavně na rozvoj dopravy, například na inteligentní dopravní systém, a také na rozšíření sítě cyklostezek. Část získaných peněz by mohla jít také například na modernizaci učeben vysokých škol.

Města Hradec Králové a Pardubice stvrdila spolu s dalšími významnými partnery vůli spolupracovat symbolicky na Kunětické hoře. Memorandum podepsaly také oba kraje, Holice, Chrudim, Přelouč, Jaroměř, Petrovice a Týniště nad Orlicí. Ke spolupráci se připojila také Univerzita Pardubice, Univerzita Hradec Králové, Univerzita Karlova - Farmaceutická fakulta, Univerzita Karlova - Lékařská fakulta a Univerzita obrany. Svůj podpis připojily rovněž místní akční skupiny MAS Hradecký venkov, MAS Holicko, MAS Region Kunětické hory, MAS Bohdanečsko, MAS Železnohorský region, MAS Chrudimsko, MAS Nad Orlicí, MAS Společná Cidlina, MAS Mezi Úpou a Metují a také Krajská hospodářská komora Pardubického kraje a Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje.

„Podpis memoranda k ITI je symbolický a signatáři se zavázali, že nepůjdou proti sobě a budou spolupracovat. To je především hlavní cíl podpisu memoranda. Před sebou máme dotační období EU, které potrvá až do roku 2023,“ uvedl důvody podepsání memoranda primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink. Podpisu předcházela první etapa dvouleté intenzivní práce. V této chvíli je nutné zpracovat a obhájit Strategii integrované územní investice Hradecko-pardubické aglomerace, kterou už více než rok chystá pět pracovních skupin.

 „Tematické zaměření vychází z potřeb naší metropolitní oblasti. Chceme se soustředit především na projekty, které zajistí dopravní dostupnost a prostupnost území, a to bez zátěže na životní prostředí. S ohledem na potřeby trhu práce budeme usilovat také o podporu a rozvoj polytechnického vzdělávání. Kreativní by naše aglomerace měla být zejména z hlediska oživení památek a jejich zpřístupnění veřejnosti,“ sdělil náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich. Přesnější definice projektů  budou známy letos na podzim.

Získané finance by konkrétně měly putovat například na systémy inteligentního řízení dopravy, výstavby dopravních terminálů či budování cyklostezek. „Školy chceme podpořit nejen prostřednictvím nákupu vybavení, ale také nezbytných rekonstrukcí odborných učeben, které napomohou budoucímu uplatnění absolventů na trhu práce. Nejkomplikovanější je situace v oblasti životního prostředí, v níž máme definovány záměry například na výstavbu a rekonstrukcí vodovodů a kanalizací, ale teprve další vývoj a diskuze s Ministerstvem životního prostředí ukáží, které záměry bude možné v rámci ITI podpořit,“ uvedl manažer ITI Miroslav Janovský.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme