Štítky: | město | statistika |

Hradci za loňský rok ubylo 12 obyvatel, do Pardubic se jich téměř tři stovky přistěhovaly

Ve městě chybějí byty.
Ve městě chybějí byty. | autor: hradeckralove.cz

V Hradci za rok 2017 dvanáct obyvatel ubylo, zatímco v ssousedních Pardubicích jich 291 přibylo. Říkají to alespoň údaje Českého statistického úřadu. Krajské město mělo k 31. 12. 2017 celkem 92 917 obyvatel. Pardubice se mohou pyšnit 90 335 obyvateli. Pomyslný populační rozdíl mezi oběma městy se ztenčuje, činí 2,5 tisíce obyvatel. Přitom v předchozích dvou letech se Hradec naopak rozrostl o 121 lidí a už to vypadalo, že příznivý trend bude pokračovat až k hranici 93 tisíc obyvatel. Informace přináší web hkcity.cz.

Jednou z hlavních příčin toho, že se lidé do Hradce nehrnou, je , že se tady staví málo bytů i rodinných domů. V průměru by se za rok muselo postavit asi 440 bytů, aby se udržel lehce pozitivní trend. Ideální by bylo více než 500 bytů. Staví se jich však jen okolo dvou set, někdy i méně.

Pro porovnání z nabídek realitních kanceláří, je v Olomouci nyní k dispozici k nastěhování až 600 bytů, v Hradci jich je 200.

Podle statistiky se pouze v letech 2007, 2008 a 2010 postavilo ročně více než 500 bytů, nejchudšími roky byly 2013 a 2014, kdy se nepostavilo ve městě ani sto bytů.

Obecně se rodí také méně dětí, i když je zde jedno pozitivum, že přirozeným přírůstkem Hradci v loňském roce přibyl jeden občánek, což je úspěch, výsledek totiž pokazilo až záporné migrační saldo. Více lidí se z města odstěhovalo, než přistěhovalo.

„Krajské město Hradec Králové mělo k 31. 12. 2017 celkem 92 917 obyvatel, od počátku roku se počet obyvatel snížil o 12 osob. Na tento úbytek mělo vliv záporné migrační saldo (-13 obyvatel), přirozenou měrou se počet obyvatel v krajském městě zvýšil o 1 osobu,“ uvádí Český statistický úřad.

Lidé se stěhují také za prací, například podle výsledků přibylo Rychnovu nad Kněžnou v loňském roce 84 obyvatel, nejvíce z měst v kraji. Na tomto stavu se podílí hlavně blízká průmyslová zóna v čele s továrnou Škoda Auto Kvasiny. Na druhé straně, krajské město zase tolik pracovních příležitostí nenabízí, největším zaměstnavatelem je tady fakultní nemocnice. Řada lidí proto dojíždí svozovými autobusy z Hradce až do závodu Škoda Kvasiny.

„Hranici 20 tisíc obyvatel v kraji překročila města Trutnov (30 577 obyvatel) a Náchod (20 132 obyvatel), mezi 10 a 20 tisíci obyvateli měla na konci roku 2017 města Jičín (16 480), Dvůr Králové nad Labem (15 733), Vrchlabí (12 494), Jaroměř (12 424) a Rychnov nad Kněžnou (11 088). Nejmenšími městy kraje z hlediska počtu obyvatel byly v roce 2017 Janské Lázně (710 obyvatel), Pec pod Sněžkou (643 obyvatel) a Stárkov (642 obyvatel),“ konstatuje web Českého statistického úřadu.

A jak si Hradec vede v porovnání s ostatními velikostně podobnými městy? Nejvíce má z těchto měst Liberec (103 979), následuje ještě stotisícová Olomouc (100 494), potom větší mezera a České Budějovice (93 863), Ústí nad Labem (93 040), na něj se Hradec dotahuje (92 917) a výčet uzavírají Pardubice (90 335).

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec má nové logo. Kolik za nový vizuální styl zaplatí?

Nová značka, nový design, ale zároveň i tradiční symboly města. To jsou hlavní změny, které přináší nový vizuální styl Hradce Králové. Město se do něj postupně převlékne na přelomu letošního a příštího roku. Do soutěže na nový vizuální styl se přihlásila stovka grafických studií…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

O novou pamětní minci Hradce Králové je velký zájem

Česká národní banka vydala minulý týden speciální zlatou minci věnovanou Hradci Králové. Jsou na ní vyobrazené historické památky města, například schodiště Bono Publico, katedrála svatého Ducha a Bílá věž. Přímý prodej mince nezajišťuje Česká národní banka, ale její smluvní…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme