Hradci Králové hrozí nedostatek pitné vody

Příští rok může být pro občany Hradce Králové komplikovaný. Pokud totiž během zimy nebude především v Orlických horách dost sněhu, zůstane město v létě na suchu. Sněhová pokrývka přitom právě v Orlických horách v předchozích letech býla slabá. O možném riziku informoval Hradecký deník.

Zásoby podzemních vod jsou na historických minimech. Z vodovodní soustavy se už několik let za sebou odebírá víc vody, než se jí stačí obnovit. Nepříznivý stav vyvrcholil už letos v červnu, kdy Hradec musel do kohoutků pustit i vodu z Orlice. Ani v řece ale nemusí být vody dostatek.
Hradečané zatím pijí podzemní vodu z oblasti Litá-Mokré u Českého Meziříčí. Právě tady jsou ale v létě povolené limity pro odběr vody na hranici. „Odebíráme podzemní vodu. Sníh tedy navíc musí postupně roztávat. Tento problém se týká celého regionu, tudíž asi sto padesáti tisíc lidí,“ varuje v Hradeckém deníku náměstkyně primátora Pavla Finfrlová.
V případě sucha existují dvě možnosti. Ani jedna ale problém neřeší na dlouho. „V nouzi bychom mohli Orlici využívat. Museli bychom však získat povolení na dostatečný odběr vody. Jestli bude sucho, tak ani v řece toho moc nebude. A navíc by bylo nutné rozšířit úpravnu vody, protože ta slouží pouze jako záložní zdroj,“ řekla Deníku Pavla Finfrlová. Druhou možností je zvýšení povoleného odběru podzemních vod.
Základní problém ale spočívá v tom, že zdroje pitné vody kvůli minimálním sněhovým srážkám v zimě v regionu mizí. Hradečany tak budou čekat omezení odběru a hledání nových zdrojů vody. Přitom jeden z bohatých podzemních zdrojů v Březhradě město zcela odepsalo. „I v době sucha při omezeném čerpání 32 litrů za vteřinu by vrty podle odborných posudků pokryly třetinu spotřeby Hradce,“
popsal Hradeckému deníku Pavel Sonda z Březhradu. Radnice ale slíbila pozemky soukromé firmě, která zde hodlá vybudovat sklad oceli. Představitelé města tvrdí, že březhradská voda není chráněna proti znečištění, neexistuje zde ochranné vodní pásmo. Námitky Březhradských jsou podle radnice jen snahou znemožnit vybudování plánovaného skladu. „Ochranné pásmo navíc nelze vyhlásit, protože by se obyvatelé z Březhradu museli vystěhovat. Jejich snaha zapojit zdroj do soustavy je nesmyslná,“ uvedla už dříve pro Hradecký deník Finfrlová.
Podle náměstkyně Finfrlové ale za současnými problémy Hradce nestojí jen sucho, ale i nedbalý přístup státu. Ten prý už 20 let neřeší staré ekologické zátěže a dovolil tím znehodnocení vodních zdrojů. „Až teď se stát chystá na zmapování stavu zdrojů. Navíc je nutné prosadit změny v zákonech, které umožní pružnější reakci na havárie a rychlé čerpání z jiných zdrojů, kde je vody dost,“ dodala Deníku Finfrlová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme