Hradcem povede nový turistický okruh

O kousek hezčí a zajímavější je opět Hradec Králové. K příjemné a navíc poučné procházce totiž od května zve nový okruh okolo starého města. Sloužit bude Hradečanům k relaxaci a turistům k poznání krás starého centra a kusu hradecké historie.

Nový okruh mapující staré terasy a barokní architekturu nese příznačný název Pevnost. Pěší zavede na staré hradby, pozůstatky městského opevnění za i pevnostní architekturou. „Trasa má celkem jedenáct zastávek, na kterých se zájemci o historii dozví zajímavosti o dvaceti pevnostních stavbách,“ popsala trasu Hradeckému deníku Martina Erbsová z odboru kultury hradecké radnice. Návštěvnici si tak prohlédnou část města, která se zachovala z konce devatenáctého století, kdy byla tehdejší hradecká pevnost zbourána, aby uvolnila prostor dalšímu růstu moderního Hradce.
Novou trasu poznají turisté i místní podle nového značení. Od ostatních vycházkových okruhů se liší barevně. Zatímco stávající dvě trasy vedoucí mapující historickou i moderní architekturu jsou značeny šedě, nové informační tabule jsou na červených stojanech. „Určitým překvapením na trase bude určitě zastávka v Šimkových sadech, která odkazuje na takzvaný ravelin. Je to vyvýšený val, který vypadá jako přírodní součást parku,“ dodala Erbsová. Vycházkový okruh Pevnost také podrobně popisuje nová brožura. Zájemci ji najdou v městských informačních centrech a k sehnání je i v Muzeu východních Čech.
Jedenáct zastavení vás provede kolem dvaceti pozůstatků hradecké pevnosti. Výchozím bodem je Muzeum východních Čech, pokračovat budete přes Tyršův most a Tylovo nábřeží do Jiráskových sadů. Komenského ulicí trasa vede kolem kasáren a přes Orlici k Přívozu. Dále po Brněnské ulici k flošnám a kolem původních bastionů pokračuje k Malšovickému mostu. Přes něj se vydáte po Orlickém nábřeží, minete Divadlo Drak a kasárna v Kozinově ulici. Mýtská ulice vás nasměruje k Žižkovým sadům a Gayerovým kasárnám. Okruh se uzavře za Šimkovými sady na třídě ČSA.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme