Hradby v historickém centru čeká rekonstrukce

Část historického centra Hradce Králové ovládnou během několika týdnů stavební dělníci. Jak uvádí Hradecký deník, město spouští dlouho plánovanou rekonstrukci jižních teras mezi Gočárovým schodištěm (označovaným též Na Kropáčce) a schodištěm Bono Publico. Radnice ještě v letošním roce hodlá začít i se záchranou hradeb nad zimním stadionem.

"Přestavba by měla začít hned jak sleze sníh. Letos bude stát 30 milionů. Skončit by měla za rok na podzim,“ řekl Hradeckému deníku vedoucí investičního odboru radnice Valentýn Avramov. Celkové náklady jsou odhadovány na 46 milionů korun. Po rekonstrukci bude na terasy přístup z obou schodišť. Prostor bude rozdělen na tři okrasné zahrady. První část bude zatravněná a osázená okrasnými stromy, v druhé části bude růžová zahrada a ve třetí klasická terasová zahrada. Na hradbách bude prostor k relaxaci - nebudou chybět lavičky a další doplňky, jako altány či fontány.
Vlastní rekonstrukci teras předcházel rozsáhlý průzkum dané lokality. Archeologové učinili řadu významných nálezů, například zbytky opevnění z doby bronzové či zbytek parkánové hradby z 15. - 16. století. Část těchto objevů stavbaři zakomponují do plánovaných úprav, aby je mohli obdivovat i návštěvníci teras

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme