Štítky: | Adalbertinum | Hradby | Opravy |

Hradby u Adalbertina odhalily běžný život předků

Opravy zborcených hradeb finišují
Opravy zborcených hradeb finišují

Opravu zřícené hradby u Adalbertina, která na jaře roku 2011 zavalila část přilehlého parkoviště a poškodila tři auta, město téměř dokončilo.

Na jaro zbývají jen drobné úpravy. Na stavbu dohlíželi archeologové, kteří se teď při zkoumání nálezů radují.

Stavební práce jim pomohly přidat další střípky do mozaiky vědomostí o historii města.

Archeologové z muzea se zaradovali

Depozitář muzea doplnilo množství různých nálezů dosud ukrytých ve zdi z 16. století nad parkovištěm u Adalbertina. „Ukázalo se, že při stavbě hradby naši předkové použili stavební materiál ze starších budov zbořených během husitské revoluce. Ve zdivu jsme našli několik desítek pískovcových článků, které můžeme datovat už od první čtvrtiny 13. století, do 14. nebo začátku 15. století. Jedná se o různá klenební žebra, ostění, části oken i zlomky náhrobků s nápisy,“ řekl Radek Bláha, archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Archeolog dodal, že nálezy pocházejí ze zaniklých církevních staveb v okolí. V úvahu podle něho přicházejí především dominikánský klášter, který kdysi stál v místě dnešní budovy spořitelny a okolních domů, královský hrad vypínající se na ostrohu nad Adalbertinem, klášter minoritů v místě dnešní městské hudební síně nebo komenda Řádu německých rytířů stojící před staletími v prostoru mezi Šimkovou ulicí a atletickým stadionem.

Nálezy hovoří o životě tehdejších obyvatel

Nálezy daly archeologům obrovské množství informací. Nikdy se už sice nedozvědí, z které stavby jednotlivé prvky pocházejí, ale jedno je jisté - jsou z velkých a výstavných staveb. „Dokládají, že už v první polovině 13. století se v Hradci stavělo v gotickém stylu, který v té době do Čech teprve vstupoval. Město tedy bylo jedním z prvních, kde se gotický sloh uplatňoval. Z toho lze vyvodit, když to hodně přeženu, že Hradec nebyl jen shlukem dřevěných chatrčí, ale už od nejstaršího období zde vznikaly velice nákladné a výstavné budovy. To odráží tehdejší význam města,“ doplnil archeolog Bláha.

Některé nálezy přiblížily také běžný život města. V cihlách se například objevily otisky zvířecích tlapek, které se tam dostaly při sušení hlíny ve formách, na dalších cihlách jsou patrné stopy omítek s výmalbou a zbytky nápisů.

Opravy hradeb s jarem finišují

Za opravu opěrné zdi, která kromě hradby nad parkovištěm zahrnula i obnovu zdi za Adalbertinem, město zaplatilo bezmála 5,8 milionu korun.

Kompletně je tak opravena část hradeb od někdejší Psí boudy až po severní terasy. Vlastní oprava zřícené zdi a její příprava byly velice náročné a zdlouhavé. „Nejdříve jsme museli provést geodetické zaměření stávající zdi, pak zhotovit projektovou dokumentaci a návrh řešení. Po dohodě s památkáři zvítězila varianta spočívající v rozebrání zřícené stěny, vybudování nové železobetonové opěrné zdi a následně její obložení cihlami,“ uvedl Ivan Čakány z odboru správy majetku města hradeckého magistrátu.

Hlavní práce sice už specializovaná firma provedla, ale část ještě zbývá dodělat po zlepšení klimatických podmínek. Na jaře řemeslníci zeď doplní odběrným sloupkem, který zajistí připojení prostoru parkoviště na elektřinu, aby se zde opět mohly konat farmářské trhy a další akce.

Město do budoucna uvažuje ještě o obnově části hradeb nad Žižkovými sady. Geologický průzkum ukázal, že jsou sice stabilní a nehrozí jejich zřícení, ovšem na třech místech jsou v horším stavu.

Více o tématu hradeb u Adalbertina jsme informovali také v těchto článcích:

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Do ulice V Kopečku se opět vrátí stroje. Budou se opravovat kanalizace a vodovody

Od zítřka budou opět zahájeny práce na obnově vodovodu a kanalizace V Kopečku, které byly přerušeny zimní technologickou přestávkou. Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové dokončila obnovu vodovodu a kanalizace v ulici V Kopečku s koncem listopadu a nyní bude pokračovat…
Čtěte více

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více

Základní škola Sever bude mít novou jídelnu s kuchyní. Na opravy se mohou těšit i další školy

Hradec připravuje rekonstrukci části Základní školy Sever v Lužické ulici. Dojít by mělo k rozsáhlým úpravám jídelny a kuchyně, nové budou rozvody kanalizace, vody, tepla i elektřiny, vyměněny budou podlahy i podhledy a dodáno nové odvětrávání. Nyní se bude vybírat projektant.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme