Houby stále rostou, letos nezabíjely

Hradecké lesy jsou podle mykologů i sběračů amatérů stále bohaté. Chladnější počasí houby nezahubilo. Začínají se díky němu objevovat typicky podzimní druhy. Nejlepší zpráva ale je, že letos na Hradecku houbaření nikoho nestálo život ani zdraví.

Stačí vyrazit na okraj města do lesa a bez většího hledání může přijít dobrý úlovek. Podle odborníků se nyní nejvíce objevují čirůvky fialová a dvoubarvá, oblíbená hlíva ústřičná nebo kotrč kadeřavý. „Ještě doznívá sezona, kdy rostou hnědé hřiby. Díky nízkým ranním teplotám už se ale objevují tyto houby podzimu. Ve velké míře nacházíme také václavky a celou řadu klouzků,“ prozradil Hradeckému deníku mykolog Václav Paráček.
Sázkou na jistotu by prý měly být smíšené lesy, kde je úroda stále hojná. Lidé by ale měli být při sběru a konzumaci hub v každém případě opatrní. Vyplatí se sbírat pouze dobře známé houby nebo se poradit s odborníkem. To také Hradečané často dělají. Využívají poradnu, odbornou literaturu i internet. Podle Paráčka je houbaření národním sportem. „Největším strašákem je muchomůrka zelená, která je snadno zaměnitelná s žampiony. Nebezpečné jsou také zelené holubinky,“ varuje v Deníku Václav Paráček.
Přestože rizika existují a nebezpečné i prudce jedovaté houby lze na Hradecku najít, letošní bilance je zatím výborná. Jak Hradeckému deníku potvrdil vedoucí lékař emergency Fakultní nemocnice Jaromír Kočí, skutečnou otravu houbami letos ještě lékaři nezaznamenali. „Mnohem častější je, že mají lidé zdravotní obtíže ze špatně zpracovaných hub. Ti zvracejí a trpí průjmy,“ popsal Deníku Kočí.
V případě nejistoty, zda nalezené houby zpracovat nebo raději vyhodit se lze na internetu obrátit na hradeckou mykologickou poradnu. Každé pondělí od 16 do 18 hodin je pak veřejnosti k dispozici „živě“ v prostorách Muzea východních Čech v Gayerových kasárnách mykoložka Věra Samková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme