Hokejový klub chce podat trestní oznámení za lživé informace v médiích

Hokejový klub se brání proti údajně lživým nařčením | Zdroj foto: HC HK
Hokejový klub se brání proti údajně lživým nařčením | Zdroj foto: HC HK

Královéhradecký Hokejový klub Královští lvi chce podat trestní oznámení na jednoho z členů Kontrolního výboru zastupitelstva města, který měl na posledním zasedání zastupitelů (konalo se v úterý 29. října) zveřejnit zprávu o kontrole v klubu. Samotné zveřejnění výsledků kontroly však problémem není. To, proč se hokejový klub brání a chce podat trestní oznámení, je skutečnost, že nikdo z vedení hokejového klubu neměl možnost se k výsledkům kontroly zavčas vyjádřit.

Podle vedení klubu navíc člen kontrolního výboru sdělil médiím lživé informace. Které konkrétní informace to byly, klub nesdělil. Níže zveřejňujeme kompletní tiskové prohlášení, které hokejový klub vydal večer 31. října.

Obranu hokejového klubu vyvolala zpráva o tom, že někteří členové představenstva dostali provize za svou snahu sehnat pro klub finance. S touto informací přišel na posledním zasedání zastupitelů města Hradec Králové předseda Kontrolního výboru. Více čtěte v článku Úředník z magistrátu dostal provizi, právně to prý problém není.

HC Královští lvi: Vyjádření ke lživým informacím v médiích

Kompletní tiskové prohlášení hokejového klubu 

Představenstvo hokejového klubu Královští lvi Hradec Králové pověřilo svého právního zástupce, aby připravil podklady pro podání trestního oznámení na jednoho z členů Kontrolního výboru zastupitelstva města. „Nebyla nám dána možnost se v souladu se zákonem ke kontrole vyjádřit. V médiích se vyjádřil negativně a klub se proto cítí být výrazně poškozen před širokou veřejností a obchodními partnery,“ předesílá předseda představenstva Královských lvů Hradec Králové a náměstek primátora Martin Soukup.

„V klubu proběhla kontrola Finančního výboru zastupitelstva, která byla bez výhrad. Následovala kontrola Kontrolního výboru. Kontroloři nedali klubu možnost se ke kontrole vyjádřit a svou zprávu předložili přímo zastupitelstvu. Zákon o obcích jim ovšem ukládá povinnost kontrolní závěry konfrontovat s kontrolovaným, což se nestalo. Zpráva měla být zastupitelstvu předložena společně s vyjádřením klubu,“ uvádí Jakub Havlíček, právní zástupce hradeckého klubu . 

„Klub veškeré připomínky samozřejmě vyvrací, což hodláme učinit na pondělním jednání Kontrolního výboru zastupitelstva,“ konstatuje generální manažer klubu Aleš Kmoníček. „Je navíc s podivem, že Kontrolní výbor se při svém jednání nesešel tak, aby byl usnášeníschopný, přesto tuto zprávu projednal bez výsledku hlasování, a přesto zprávu předložil zastupitelstvu. To je velice nestandardní a nedemokratický postup,“ říká předseda představenstva Královských lvů Hradec Králové a náměstek primátora Martin Soukup. „Hlavně je to v rozporu se zákonem,“ znovu zdůrazňuje právní zástupce klubu Jakub Havlíček, který nyní připravuje právní kroky.

Doplnil, že v klubu ještě předtím probíhalo šetření dozorčí rady, která rovněž neshledala žádné pochybení. „Provedení mimořádné kontroly s cílem zaměřit se na vyplácení provizí, dotace a vyúčtování reklamních smluv nám doporučil Finanční výbor a zastupitelský klub HDK. Z hlediska právního postupu nebyly v klubu shledány žádné nedostatky,“ potvrzuje předseda dozorčí rady Jindřich Šaršon. Výplatu provizí členům představenstva schválila valná hromada a tehdy bez připomínek pro to hlasoval i primátor Fink. Navíc představenstvo již vloni rozhodlo nevyplácet provize v případě možnosti etického střetu, tudíž pro klub je tato otázky již zhruba rok vyřešena.

„Kontrol byla v klubu v poslední době celá řada. Proběhla například kontrola Oblastního inspektorátu práce, která byla bez závad. Každoročně je navíc prováděn audit kvality jakosti ISO 9001 od renomované certifikační autority TÜV International. Audit v klubu neshledal rovněž žádná pochybení,“ sděluje Aleš Kmoníček. „Audit ukázal, že klub je řízen profesionálně na základě standardů kvality.  Naopak lživým tvrzením je, že v klubu probíhá mimořádná kontrola finančního úřadu. Byť jen náznakům informací o korupčním jednání se musíme bránit. Je to nehorázná drzost,“ shoduje se představenstvo Královských lvů.

Klub se cítí být výrazně poškozen, proto se musí bránit právní cestou. „Jinou možnost v tuto chvíli nevidíme. Vše jsme teď předali k řešení právnímu zástupci. Zvažujeme trestní oznámení,“ dodávají členové představenstva.

(Zdroj: Tisková zpráva HC Královští lvi ze čtvtka 31. října 2013)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
1.11.2013 07:58
Honza (neregistrovaný)
Je to sileneeee....proste korupce sikovne zakryta... zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.11.2013 07:58
Honza (neregistrovaný)
Je to sileneeee....proste korupce sikovne zakryta...
1.11.2013 13:45
Adam Záruba (neregistrovaný)
Kdo tady lže?
„Je navíc s podivem, že Kontrolní výbor se při svém jednání nesešel tak, aby byl usnášeníschopný, přesto tuto zprávu projednal bez výsledku hlasování, a přesto zprávu předložil zastupitelstvu. To je velice nestandardní a nedemokratický postup,“ říká předseda představenstva Královských lvů Hradec Králové a náměstek primátora Martin Soukup.

Když se podíváme do příslušných dokumentů, je jasně patrné, že kontrolní výbor zprávu projednal a schválil 6 přítomnými členy z 11, čili nadpoloviční většinou a schválení je platné. Lze to doložit i prezenční listinou - vše máme jako zastupitelé k dispozici. Tak nevím, kdo tady lže a zkouší mást veřejnost...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme