Hokejové derby po dvaceti letech otvírá dveře hradeckého zimáku

Pouhé čtyři dny zbývají do události, kterou královehradecký zimní stadion zažil naposledy před téměř dvaceti lety. V pátek úderem osmnácté hodiny vhodí rozhodčí úvodní buly historicky třetího extraligového utkání mezi hokejisty Hradce Králové a Pardubic hraného pod Bílou věží. 

Odstartuje tak jedinečné divadlo, obrovský fenomén zvaný východočeské hokejové derby. Od neděle není pochyb, že se tak stane před zcela zaplněným hledištěm, které neúnavně požene družinu trenéra Petera Draisaitla do boje proti odvěkému rivalovi. 

Atmosféru zesiluje i skutečnost, že Hradec ani v jednom z předchozích dvou duelů, které odehrál v domácí hale, nedokázal zvítězit a příznivci hradeckého hokeje doufají, že se tak poprvé stane právě v pátek. Historicky první extraligové derby hrané Hradci vyznělo 4:3 pro Pardubice. Druhý zápas se ani nedohrál. Kluziště zaházené odpadky po neuzaneném gólu tehdejších hradeckých hokejistů   bylo důvodem k ukončení zápasu již v 54. minutě a konečný výsledek 4:2 pro Pardubice tak stanovila disciplinární komise.   

Je vyprodáno!!! 

Vstupenky k sezení na pokladnách zimního stadionu skoupili příznivci hradeckého hokeje téměř okamžitě. V internetovém předprodeji byla situace obdobná. Tři týdny před utkáním bylo k dispozici pouhých 50 volných sedadel. Všechna ve spodních, méně atraktivních řadách. I tato sedadla brzy našla své majitele.

O zbývající vstupenky do sektoru na stání byl také obrovský zájem. Týden před utkáním bylo k dispozici přes osm stovek lístků na stání, o den později již pouze osmdesát a neděli ráno byly vstupenky na derby zcela vyprodány.

Kdo je favoritem? 

Pohled do extraligové tabulky říká, že hradecký Mountfield překvapivě okupuje druhou pozici za vedoucí pražskou Spartou. Na rivala z Pardubic, který je osmý, má pohodlný náskok deseti bodů. Pro hradecké hokejisty mluví fakt, že pravidelně dokážou bodovat i na hřištích soupeřů, kteří by v letošní sezóně klidně mohli aspirovat na titul. 

Hráči jsou herně zcela v pohodě. Trio složené z hradeckého odchovance Jaroslava Kudrny, kapitána týmu Jiřího Šimánka a Tomáše Mertla pravidelně boduje, výborně si vedou i obránci René Vydarený, Peter Mikuš či Peter Frühauf, kteří mají na svém kontě 23 kanadských bodů. A neztratí se ani další - Škoda, Květon, Červený, Knotek či Tvrdík. 

Do karet hradeckému celku hrají i diváci. Hokejem se baví, neúvavně podporují Draisaitlovi svěřence i za nepříznivého stavu a dokáží vytvořit atmosféru, která patří k nejlepším v lize.  A právě o diváky se budou moci domácí hokejisté opřít i v pátek.

Soupiska pardubického týmu však také budí respekt. Hráči jako Tomáš Zohorna, Petr Sýkora, Radovan Somík, Jiří Cetkovský, Aleš Píša, Petr Mocek, Václav Kočí či Josef Marha mnohokrát prokázali svou kvalitu. Pardubický hokej není v současnosti v takové kondici jako dříve. Již mnohokrát ovšem dokázal i přes nepříznivý začátek sezóny a těsné proklouznutí do play-off dojít nakonec hodně daleko nebo dokonce až na vrchol.

I vzhledem ke specifičnosti derby tak lze prohlásit, že zápas nemá jednoznačného favorita.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme