Hodiny na Bílé věži už zase oznamují čas

Nebyly rozbité ani ukradené a přesto musely mlčet. Hradecké hodiny na Bílé věži byly na indexu. Alespoň během noci. Teď už zase plní své poslání po celý den.

Hodinové zvony na Bílé věži podle rozhodnutí radních nesměly v noci zvonit. Takové rozhodnutí vydalo letos v dubnu město po stížnosti majitelů hotelu Pod věží že noční odbíjení ruší hosty. Ortel ale rozezlil řadu Hradečanů i turistů. Podle serveru Královéhradecké slovo.cz se protestní akce se v polovině května zúčastnily dvě stovky lidí a na Facebooku podpořilo zvonění několik tisíc lidí. Radní nakonec couvli a zvony už opět ohlašují čas i mezi 23. a 7. hodinou. Na Bílé věži to s malými přestávkami dělají už 420 let. „Radní jsou voleni na čtyři roky, ale hodiny na Bílé věži slouží již od roku 1591. Dnes skrze stížnost jednoho člověka radní vytrhnou ze země tradice, které si jiná města hýčkají,“ postěžoval si týdeníku Sedmička zvoník František Skopec.
Podle něj patří hradecký stroj času mezi skvosty. V roce 2011 tomu bude přesně 430 let, co se na věži objevil v Čechách druhý největší zvon Augustin, 420 let uplyne od jeho prvního úderu a 415 roků od úplného dokončení stavby Bílé věže. Tím však výčet zajímavostí věže nekončí. „Pro turisty je zajímavá už jen tím, že tvůrci hodin zaměnili velkou ručičku za malou, aby lidé i z velké dálky rozpoznali správný čas. K hodinovému stroji neodmyslitelně patří i cimbály, které oznamují časové údaje,“ upozorňuje v Sedmičce historik Jiří Zikmund.
Tradiční zvuk zvonů domácím nevadí, některým přespolním ale prý ano. „Nejvíce si prý stěžovali klienti, kteří přijeli na jednu noc. Radnice se snažila najít nějaké kompromisní řešení,“ vysvětlil kontroverzní rozhodnutí radních mluvčí Václav Svoboda. Jak ale Sedmička zjistila, městská rada nakonec své rozhodnutí minulý týden zrušila. "Budeme to řešit dál. Máme smlouvy s velkými firmami, kterým cimbály vadí. Zase nám to zkomplikuje život. Měl by se najít nějaký kompromis. Z odbíjení nemohu udělat atrakci, protože do Hradce Králové turisti nejezdí. Budeme se snažit, aby se odbíjení opět omezilo,“ oznámila Sedmičce majitelka hotelu Pod Věží Jana Vacková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.8.2010 13:53
jpa (neregistrovaný)
Tak sice odbíjejí, ale nikoliv ve čtvrt, půl a třičtvrtě, ale jenom v "celou" - to je asi ten kompromis...
jpa
3.8.2010 16:42
Kika (neregistrovaný)
Paní Vacková, turisté do Hradce nejezdí. Kdo tedy bydlí ve Vašem hotelu a komu to zvonění tak vadí. Já si myslím, že to je Vaše podnikatelské riziko. Když jste hotel, z původně bytového domu zřizovali, to jste nevěděli, že na starém městě vyzvánějí zvony? Mohli jste si svobodně zvolit ke zřízení hotelu jinou lokalitu, kde nezvoní, nejezdí auta, nehlučí lidí a zkrátka se nehne ani list. Hlavně ať je v Hradci pěkně mrtvo a paní Vacková bude spokojená.
3.8.2010 16:46
Kika (neregistrovaný)
Ještě přídavek. I za komárů se na náměstí zvonilo. Nyní příjde nějaká Vacková a myslí si, že kvůli její soukromé aktivitě zvonění přestane.
4.8.2010 12:35
Lenka (neregistrovaný)
Bydlím pod Bílou věží na ČSA a nikdy mi hodiny nevadily, slyším je dost jasně a zrovna tak i ty z Hučáku, jedno dobíjení končí a druhé začíná. Pokud jsem v noci nehohla spát, podle nich jsem věděla, kolik je hodin (alespoň že mi zbyl Hučák).Víc mi vadí kostelní zvony z náměstí, které spustí v neděli ráno v 6 hodin a několik minut intenzivně bijí a ten "rachot" se nese do dáli.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme