Hladina řek roste, informace kraje a magistrátu se liší

Během noci z pátku na sobotu se množství vody, protékající Hradcem Králové stále zvyšovalo. Nejpesimističtější prognózy z pátečního večera se ale naštěstí nenaplnily.
Pod soutokem odhadují vodohospodáři maximální průtok na zhruba 500 krychlových metrů vody za vteřinu, ale koryty řek ve městě bez problémů projde až 800 krychlových metrů za vteřinu. Některé okrajové části města, například Svinary,  museli dobrovlní hasiči chránit od pátečního večera pytli s pískem. Na několika místech kolem města voda dokonce vystoupila z břehů a rozlila se do volné krajiny, či zaplavila protipovodňové poldry.  K výraznějším škodám na majektu nedošlo. Ani obavy z vývoje povodňové situace na Orlici a Dědině se nenaplnily, proto v Třebechovicích pod Orebem nemuseli dosud přistoupit k evakuaci.
Prognózy dalšího vývoje na dnešní den, které sdělovacím prostředkům předkládají krajský úřad a magistrát, se však diametrálně liší. Zatímco magistrát na svých webových stránkách upozorňuje, že v Hradci by hladina měla kulminovat dnes odpoledne a žádné nebezpečí nehrozí, krajský úřad naopak ve své tiskové zprávě varuje před padesátiletou vodou. Podle krajské povodňové komise, která se sešla dnes ráno, se Dvůr Králové nad Labem, Jaroměř, Hradec Králové a další obce ležící na Labi pod přehradou Les Království mají připravit na příchod dvacetileté povodně. Pokud bude i nadále trvat nepříznivá meteorologická situace, mohla by tyto obce během dnešního odpoledne zasáhnout až padesátiletá povodeň.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme