Historické centrum Hradce obsadili potkani

Nepříjemný vedlejší efekt má probíhající rekonstrukce historického Malého náměstí v Hradci Králové. Občané i podnikatelé zaznamenali v těchto týdnech výrazný nárůst potkanů. Magistrát už zahájil mimořádnou deratizaci starého města, především v oblasti ulic Tomkova, Špitálská, Dlouhá a na Malém náměstí.
"Současný vyšší výskyt potkanů na starém městě může souviset s pracemi na Malém náměstí, které narušily podzemní sídliště hlodavců a ti se teď snaží přestěhovat jinam. Svůj podíl na tom má ovšem i neukázněnost majitelů domů, kteří ve svých objektech deratizaci neprovádějí, přestože jim to zákon přikazuje," řekl vedoucí odboru životního prostředí královéhradeckého magistrátu Pavel Kamenický. Právě historické domy s rozsáhlými několikapatrovými sklepy jsou podle něj ideálním místem pro uhnízdění těchto škůdců. Někteří vlastníci domů povinnou deratizaci zanedbávají a tím zároveň snižují účinnost opatření, která k regulaci množství potkanů provádí magistrát. Jedna samice potkana totiž může mít během roku více než sto mláďat.
Magistrát běžně provádí deratizaci podzemních sítí dvakrát ročně, každý měsíc se pak zásah opakuje ve vytipovaných lokalitách. "S deratizací jsme začali okamžitě po tom, co nás o problému občané informovali. Vrcholí turistická sezona a rozhodně nechceme, aby si turisté z Hradce odváželi vzpomínku na setkání s potkanem," dodal Kamenický.
Radnice také upozorňuje občany, že během deratizace, která bude probíhat zhruba 14 dní, mohou být v okolí Malého náměstí hlodavci vidět častěji, někdy i za denního světla. Účinné látky totiž působí na jejich nervovou soustavu a omámení potkani pak ztrácejí přirozenou plachost.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme