Havránková neodmítá dohodu, politikům už ale nevěří

Jak jsme Vás už informovali minulý týden, Ludmila Havránková dostala od státu další návrh na směnu pozemků. Místo původně podepsaných 253 hektarů náhradní hospodářské půdy má nyní slíbeny pouhé 3 hektary. Přesto Havránková neodmítla.

Na zatím posledním jednání předložil Ivo Toman, vládní zmocněnec pro stavbu dálnice D11, návrh vyměnit farmářce jen malou část půdy a zbytek jí pronajmout. Mělo by se tak prý zabránit obavám z možného spekulativního prodeje. Ludmila Havránková na jednání návrh neodmítla. Nyní se k němu poprvé přímo vyjádřila. „Asi bych s tím souhlasila. Co mi zbývá. Ale já jim už nevěřím, myslím, že to jen spěje k tomu, aby mě vyvlastnili. Kde budu mít záruku, že mně nová vláda nevypoví nájemní smlouvu?“ citoval Hradecký deník ze serveru Aktuálně.cz.
Obavy Havránkové nejsou bezdůvodné. Za 16 let sporu už stát vyzkoušel několik variant od finanční náhrady, částečné výměny půdy s doplatkem až po plnou výměnu za pozemky ve stejné hodnotě. Nejčastěji ale byla ve hře hrozba vyvlastnění. Úředníci dodnes odmítli připustit, že pro Ludmilu Havránkovou nemají peníze na rozdíl od hospodářských pozemků žádnou cenu.
Pokud farmářka nový návrh na pronájem pozemků neodmítne, měli by ho ministři a vyjednavači doporučit ke schválení vládě už po Novém roce. Podpis dohody by tak mohl odblokovat dostavbu dálnice u Hradce Králové v omezené podobě, která počítá s posunutím nájezdu asi o kilometr blíže k městu. S takovou novinkou nedávno přišlo Ředitelství silnic a dálnic.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.12.2009 17:07
Diviš (neregistrovaný)
Tak na to ,že p.Havránková přijme tuto nabídku by měla vypsat Fortuna sázku.Nyní se konečně ukáže jaká je p.Havránková lidumil a jak ji stat křivdil.Já bych dal 100: 1 ,že to jaksi nevyjde!
22.12.2009 08:41
rzr (neregistrovaný)
Zatím to vždy padlo kvůli neochotě se dohodnout na straně státu/kraje/města/řsd. Proč by to mělo být nyní jinak. p.Havránková přistoupila vždy na dohodu. Nechme se radši přijemně překvapit, docela by se mi ta dálnice hodila. Ale pokud půjde její stavba i nadále díky "státu" tímto šnečím tempem, tak už ji asi potřebovat nebudu.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme