Havránková k D 11: Nejsem brzda

Starostové 15 největších měst Královéhradeckého kraje se v pondělí sešli s hejtmanem Lubomírem Francem v rámci akce Fórum D11, aby řešili nově nastalou situace ohledně oddálení dokončení dálnice D11 do Hradce Králové. Účastníci se shodli na podpoře urychlené dostavby dálnice D11. Po vládě požadují větší iniciativu.

Fóra se zúčastnila i Ludmila Havránková, přes jejíž pozemky má dálnice vést. „Nejsem brzdou dálnice D11," řekla podle serveru ČeskéNoviny.cz ve velmi emotivním projevu. Podle svých slov Havránková všechny požadavky Pozemkového fondu na výměnu parcel splnila. "Kauza se táhne od roku 1992. Pozemkový fond si ze mě dělal jen blázny. Soudu se neobávám," prohlásila farmářka. Stát jí nyní opět hrozí vyvlastněním. Podle některých právníků by to ale mohl být problém, protože k vyvlastnění může soud svolit jen za předpokladu, že není možná žádná dohoda. Tu ale  Ludmila Havránková s minulou vládou učinila.
Proti postupu Pozemkového fondu a vlády se postavil i náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Podle něj jsou pozemky pro stát jen záminkou, aby ve stavbě dálnice dál na Trutnov nemusel pokračovat. Jak uvedly ČeskéNoviny.cz, starosta Trutnova k tomu připomenul, že D11 je nejdéle stavěnou dálnicí u nás.
Podle závěrů schůzky by například vláda měla jmenovat zvláštního zmocněnce, který by podporoval a koordinoval pokračování dostavby hradecké dálnice. Starostové této stavbě přikládají mimořádný význam. Podle informací serveru ČeskéNoviny.cz dokonce chtějí přistoupit i k projevům občanské neposlušnosti v případě, že by se vidina dálnice opět vzdalovala. Nejradikálnější jsou města, která přímo trpí průjezdem tisíců aut.
Starostové s hradeckým hejtmanem požadavky a návrhy formulovali do společné deklarace. V ní navrhují mimo jiné i obnovení tzv. kontrolních dnů, které pravidelně hodnotili postup stavby i aktuální problémy, nebo urychlené schválení zákona o liniových stavbách. Dále starostové podpořili zapojení soukromého kapitálu do výstavby dálnic u nás.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
24.6.2009 09:26
mirek (neregistrovaný)
průjezdy tisíců aut docela chápu. nejvíc trpí HK, ale to naše papaláše na magistrátu jaksi netrápí, protože kolem jejich domu ty auta nezdí.
25.6.2009 15:24
Brain (neregistrovaný)
Zajimavy to zacne byt v HK od listopadu 2009, az otevrou 4 km dlouhy usek R 35 Libisany - Opatovice. Pak uz kamionum nebrani nic v ceste jet po dalnici az do HK. A jelikoz cele Pardubice jsou uzavreny pro kamiony, tak se vse pohrne pres HK. Uprimne lituju take obyvatele zijici u silnice prvni tridy z Hradce do Pardubic.
30.6.2009 16:52
Matěj JR (neregistrovaný)
ale u špitálu kamiony zahnou doprava (na druhou stranu nelze) a hádejte co je tam čeká? No jasně - obllíbený dvojboj Mileta Kotel.<br /><br />
Už jste si našli objízdné trasy, případně oprášili kolo?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme