Štítky: | UHK | Havlova lavička |

Havel bude mít v Hradci náměstí. Uprostřed univerzitního kampusu

Náměstí uvnitř kampusu ponese Havlovo jméno.
Náměstí uvnitř kampusu ponese Havlovo jméno. | autor: hradeckralove.cz

Náměstí uvnitř univerzitního kampusu Na Soutoku ponese jméno Václava Havla. Návrh Univerzity Hradec Králové se rozhodli podpořit zastupitelé, již minulý týden ho schválila městská rada. Slavnostní odhalení nového pojmenování piazzety je plánované 16. listopadu, tedy den před 30. výročím sametové revoluce.

 

Stotisícový Hradec doposud neměl žádné veřejné prostranství pojmenované po prvním českém prezidentovi. „Tento nápad, pojmenování doposud bezejmenného náměstí, jsem sdílel. Univerzity si vážím a jsem rád za její iniciativu,“ sdělil primátor města Alexandr Hrabálek. „Pojmenování veřejného prostoru v areálu kampusu hradecké univerzity na náměstí Václava Havla je z mého pohledu velmi symbolické a propojuje nezastupitelnou roli studentů v boji za svobodu a demokracii v období listopadu 89 s významnou osobností českého disentu a naším prvním polistopadovým prezidentem,“ dodal primátor. Již dříve bylo snahou přejmenovat náměstí Svobody a zasvětit ho někdejšímu prezidentovi. Návrh však před sedmi lety v roce 2012 s rozdílem jednoho hlasu zastupitelé neschválili.

Odhalení pojmenování náměstí univerzita plánuje v předvečer 30. výročí listopadových událostí z roku 1989, tedy 16. listopadu. „Studenti byli vždy katalyzátorem historických momentů, které vedly k zásadním společenským změnám. Univerzitní kampus je proto dle mého názoru to nejdůstojnější místo, které bude jejich odhodlání, vůli a ochotu měnit společnost k lepšímu připomínat,“ řekl Kamil Kuča, rektor UHK. V Hradci Králové se od roku 2014 nachází lavička Václava Havla, kterou navrhl architekt a Havlův přítel Bořek Šípek. Je tvořena dvěma židlemi, které jsou spojené stolkem, jehož středem prochází strom.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lavička Václava Havla je zpět. Zdobí ji srdce a ulity. Hlídají ji kamery

Lavička Václava Havla se opět vrátila na své místo před kvárnu městské knihovny v Hradci Králové. Začátkem června ji radnice nechala odvézt na obnovu povrchových nátěrů. Nyní se po renovaci vrátila. Na rozdíl od její původní podoby jí nyní chybí čtveřice ozdobných prvků – dvou…
Čtěte více

Promoce se kvůli pandemii nekonají, na univerzitu nastoupí jen zlomek zahraničních studentů

Na Univerzitu Hradec Králové začnou přijíždět v druhé polovině září jako každý rok zahraniční studenti. Tento semestr jich ale kvůli pandemii koronaviru bude studovat v Hradci Králové zhruba jen desetina, převážně ze zemí Evropské unie. Univerzita zrušila i všechny ceremonie…
Čtěte více

Tým z hradecké univerzity tiskne na 3D tiskárně robota, soutěží o 10 milionů dolarů

Tým z Univerzity Hradec Králové soutěží jako jediný z Česka o 10 milionů amerických dolarů s prototypem robota, pracovně pojmenovaného FIM Bot. V prosinci 2019 se tým z Fakulty informatiky a managementu (FIM) kvalifikoval mezi 77 nejlepších týmů z 19 zemí světa.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme