Havarijní stav severních teras omezí i akci Divadlo evropských regionů

Určitá opatření učinil magistrát už v zimě.
Určitá opatření učinil magistrát už v zimě. | autor: MMHK

Už před časem musel magistrát přijmout určitá opatření týkající se omezení pohybu a vstupu do části severních teras nad Žižkovými sady. Staré městské hradby v Žižkových sadech jsou nebezpečné a některá místa jsou zkrátka nebezpečná. Omezení se dotknou i tradiční akce Divadlo evropských regionů. Uvádí to Hradecký deník.

Divadlo evropských regionů se tradičně koná koncem června. Uzavřena budou některá schodiště na terasách. „Omezení spočívá v zamezení vstupu do prostoru teras nad Žižkovými sady. Přístupné zůstane hlavní schodiště na Kavčí plácek, nad sochou Jana Pospíšila, a také rampa se schodištěm k Radoušově ulici. Ostatní schodiště mezi těmito hlavními výstupy do historického jádra města musí zůstat z technických důvodů uzavřena. V Žižkových sadech se omezení dotkne prostoru v těsné blízkosti zdí teras," uvedl pro Deník tiskový mluvčí magistrátu Petr Vinklář.

Žádost o zábor veřejného prostranství na akci Divadlo evropských regionů se podle něj v současnosti zpracovává. "Podrobnosti o omezení město zatím s pořadateli neprojednávalo. Omezení, které je nutné v prostoru teras dodržet, nebude mít významný vliv na pořádání této akce. Budou uzavřené pouze některé obchůzné trasy. Prostory pro umístění stanů a stánků zůstávají volně přístupné," dodal mluvčí.

Opravy se terasy jen tak nedočkají. Město v roce 2012 vypsalo architektonickou soutěž na obnovu severních teras i Žižkových sadů a z deseti návrhů vybralo vítězný. Účet za rekonstrukci teras a obnovu Žižkových sadů se však bude pohybovat kolem 120 milionů korun. A s těmito výdaji zatím město nepočítá. Náprava dílčími opravami by podle města nebyla rentabilní, právě vzhledem k plánované celkové rekonstrukci.Stav teras je pravidelně monitorován, ovšem právě v posledních měsících bylo zjištěno a statickými průzkumy potvrzeno, že by mohlo dojít k větší nestabilitě teras.

Terasy, které vznikaly po zboření městských hradeb od počátku 20. století do třicátých let, byly výrazněji rekonstruovány v sedmdesátých letech. Později ještě prošla rekonstrukcí schodiště pod Kavčím pláckem a u Adalbertina pod městskou hudební síní.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Severní terasy chátrají už roky. Povede se radnici nechat je opravit?

Stav severních teras, které jsou kolem historického centra Hradce, se zatím stále jen horší. Jejich opravy jsou opět v programu vedení města, ale budou se muset spojit s rekonstrukcí Žižkových sadů a bez dotace se neobejdou. Brzy to bude 12 let, kdy se u Adalbertina část hradeb…
Čtěte více

Kvůli stadionu se možná zastaví investice města. Počkat budou muset terasy i Benešovka

Hradec zřejmě bude muset zaplatit celou stavbu nové fotbalové arény za 568 milionů korun ze svého. Město získat až 300 milionů jako dotaci Národní sportovní agentury (NSA). Ale dotaci téměř s jistotou nezíská. Podle opozice to znamená investiční katastrofu a mluví o obrovské…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme