Hasičům chybí peníze na pneumatiky

Hasiči ve východních Čechách nemají peníze na zimní pneumatiky. Jsou totiž příliš drahé. Jen obutí hasičské cisterny stojí 180 tisíc korun.
Hasiči Královéhradeckého kraje mají padesát zásahových vozidel. Většina z nich v zimě jezdí na univerzálních pneumatikách. Na kluzkém povrchu si proto hasiči musejí počínat zvlášť opatrně. Prodlužuje se proto čas dojezdu k nehodám nebo požárům. „Hasiči na nepřezutých vozidlech určitě riskují své životy, protože univerzální pneumatiky jsou svým způsobem nebezpečné,“ tvrdí dobrovolný hasič z Hradce Králové Karel Salava.
Cena jedné pneumatiky na hasičskou cisternu stojí 30 tisíc korun. Zimní pneumatiky se navíc pro některé typy vozů ani nevyrábí. Hasiči pociťují nedostatek financí i z dalších stran. „Více peněz by nám pomohlo spíše než k nákupu pneumatik k údržbě požarní techniky,“ řekla Martina Žahourková, tisková mluvčí hasičů.
Kvůli nedostatku peněz proto musejí některá vozidla přesluhovat i o desítky let. Hasiči mají ve svých vozových parcích například avie staré třicet let, dále staré žigulíky nebo favority. Na opravu svých vozů by přitom od státu potřebovali o padesát procent více peněz než tomu je doposud.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme