Štítky: | Vánoce | Hasiči Hradec Králové |

Hasiči radí, jak si užít Vánoce i Silvestr v pohodě a bez požárů

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

S kouzlem Vánoc se v mnohých rodinách spojuje ne jedna historka, jak od svíček chytnul stromeček anebo jak prskavky propálily koberec. Poslední dny v roce, a oslavy Silvestra vůbec, jsou pro hasiče vždy trochu více náročné. V článku přinášíme několik rad od královéhradeckých hasičů.

Rok co rok vyjíždí Hasičský sbor Královéhradeckého kraje k požárům, které jsou typické právě pro období Vánoc a konce roku. "Neodmyslitelným symbolem Vánoc je rozsvícený vánoční stromek. Pokud se rozhodneme ozdobit stromeček přírodními svíčkami, neměly by být v dosahu hořlavé části stromečku. Zapálené svíčky, ať již na vánočním stromku, adventním věnci nebo jinde, nesmíme nechat během hoření bez dozoru," apeluje Martina Žahourková z královéhradeckého hasičského sboru a hned připojuje potěšující statistiku z loňských Vánoc: "Během loňského Štědrého dne a následujících dvou vánočních svátků hasiči Královéhradeckého kraje zasahovali pouze u jednoho požáru, který způsobil sám majitel. Na druhý svátek vánoční majitel domu vysypal žhavý popel do kontejneru s odpadem ve stodole u rodinného domu."

Oslava Silvestra však už bývá pro hasiče "pestřejší". Některé případy nekončí pouhým zraněním, ale i smrtí a proto hasiči opět varují a vybízejí k opatrnosti zejména při manipulaci se světlicemi, dělbuchy a ohňostroji. "Na Silvestra většinou využíváme prostředky, které se aktivují - odpalují na otevřeném prostranství. Je třeba dbát na to, aby výrobky byly průmyslově vyráběné čili nepoužívat podomácku zhotovené a neschválené výrobky. Průmyslově vyráběná zábavná pyrotechnika by se pak měla používat v souladu s návodem," doplňuje mluvčí Žahourková. Mezi zásadami, které hasiči uvádějí je i to, aby se nikdy nemanipulovalo s pyrotechnickými předměty pod vlivem alkoholu nebo látek jako jsou léky a drogy, protože ovlivňují naši pozornost. "V žádném případě by s těmito výrobky neměly manipulovat děti, a to ani pod dohledem dospělých osob," varují hasiči.

Zvláštní pozornost si ale zaslouží také zvířata v našem okolí. "Psi a kočky mají mnohem vyvinutější sluch než lidé a při nadměrném hluku trpí. Někdy může dojít i k trvalému poškození jejich zdraví, zejména psychiky," doplňuje rady, jak prožít svátky klidu a míru skutečně v klidu, Martina Žahourková. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

Vánoční stromy už město má. Kdy je rozsvítí?

Velké a Masarykovo náměstí v Hradci Králové budou opět zdobit vánoční stromy. Bude se jednat o dva smrky ztepilé s výškou okolo 15 metrů. Jeden je od soukromého dárce z Předměřic nad Labem, druhý z městských lesů. Technické služby je dopraví a nainstalují na obě hradecká náměstí…
Čtěte více

Hradec už zdobí. Rozsvítí se více než 40 stromů

Vánoční čas už se kvapem blíží a vyzdobit celé město není možné ze dne na den. Proto už do ulic Hradce vyrazili  pracovníci hradeckých technických služeb s prvními vánočními ozdobami. Letošní rok město ožije světly na více než 40 stromech, zahrnujících jak malé, tak velké…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme