Hádky o vícepráce na Riegrově náměstí spějí ke konci

Spory o vícepráce na Riegrově náměstí město vyjdou na 5 milionů
Spory o vícepráce na Riegrově náměstí město vyjdou na 5 milionů

Před skoro pěti lety vznikl mezi městem Hradec Králové a stavební firmou Strabag spor kvůli opožděnému předání zrekonstruovaného Riegrova náměstí a následně také kvůli výši ceny za vícepráce. 

Strabag žádal za deklarované vícepráce 24 milionů korun, ale nakonec se s městem chce dohodnout formou mimosoudního vyrovnání. To je však podmíněno tím, že firma obdrží pětinu z původně požadované částky. 

Představitelé města tedy na variantu navrženou stavební společností přistoupili a tento záměr byl také na posledním zastupitelstvu města odsouhlasen. 

Zazněly i hlasy z řad opozičních zastupitelů, že ve finále město za tento spor zaplatí jenom jeden milion, protože od Strabagu už odbrželo necelé čtyři miliony ve formě penále za nedodržení termínu předání hotové stavby Riegrova náměstí. 

Primátor Zdeněk Fink na zastupiteltvu zdůraznil, že výsledek soudního sporu není nikdy jistý a tak je vhodnější uvolnit nyní pět milionů korun, než-li se vydat soudní cestou řešení sporu.

Stavba na Riegrově náměstí za 100 milionů korun měla skluz ve svém dokončení o dva měsíce a hradecká radnice chtěla za každý den prodlení vymáhat 150 tisíc korun. Radnice tehdy také přiznala určité pochybení na své straně.

Došlo totiž k pozdějšími předání pozemku u hotelu Černigov. Tímto faktem argumentovala i stavební společnost. Ke zdržení však tehdy došlo kvůli prodlevě v dokončení stavby Terminálu hromadné dopravy, tu taktéž realizovala společnost Strabag. 

Město nakonec od firmy obdrželo penále ve výši 3,9 milionu korun, nyní jí však má vyplatit 5 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
31.1.2013 09:13
Freddy  (Nováček +20)
cena za liknavost
tak to jsme z toho nakonec vyvázli jako občani města ještě celkem levně.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Hradec bude mít i v dalším volebním období 37 zastupitelů, návrh na snížení počtu neprošel

v září letošního roku proběhnou komunální volby, ve kterých občané rozhodnou o novém složení zastupitelstev měst a obcí. Stávající zastupitelé musí v závěru svého mandátu v zákonné lhůtě stanovit počet členů tohoto kolektivního orgánu samosprávy pro nadcházející volební období.…
Čtěte více

Místní organizace ANO je v Hradci zrušená, ale vedení města se nemění

Situace ve vedení města se nemění, na postech náměstků primátora i nadále zůstávají Monika Štayrová a Pavel Marek. Ve vedení města je také za politickou stranu ODS primátor Alexandr Hrabálek a náměstek primátora Jiří Bláha. Předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizaci v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme