Gymnázium J.K. Tyla se přesune do ústavu hluchoněmých

Historická budova bývalého Ústavu hluchoněmých v Hradci Králové na Pospíšilově třídě se dočká v příštích letech rozsáhlé rekonstrukce. V první fázi dělníci vybudují zázemí pro studenty Gymnázia J. K. Tyla, jejichž školu rovněž čekají nákladné stavební úpravy. V dalších letech bude postupně rekonstruována celá budova takzvaného hlucháku. Celkové náklady budou činit téměř sto milionů korun.

„Objekt bývalého ústavu hluchoněmých čeká na rekonstrukci už velmi dlouho. Nynější stavební úpravy by měly památkově chráněnou budovu dát kompletně do pořádku, aby mohla sloužit co nejlépe potřebám kraje a veřejnosti. V první etapě poslouží jako zázemí pro studenty gymnázia, využívat ji bude rovněž Krajské Středisko amatérské kultury Impuls a po dokončení prací Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní zkoušky Hradec Králové,“ uvedl krajský radní Miroslav Uchytil.
Kraj bude v letošním roce investovat do rekonstrukce ústavu až 16 milionů korun, aby provedl takové úpravy objektu, které by umožnily jeho využití studenty gymnázia v příštím školním roce. Po ukončení stavebních prací v Gymnáziu J. K. Tyla se studenti opět přestěhují zpět a začne druhá etapa přestavby za 40 až 50 milionů korun, která skončí do roku 2013.  Třetí etapa rekonstrukce bude moci být již provedena za provozu obchodní akademie a jazykové školy, která bude v objektu sídlit. V areálu bývalého ústavu hluchoněmých by v budoucnu mohly najít zázemí i další příspěvkové organizace kraje.
Areál bývalého Ústavu hluchoněmých v Hradci Králové na Pospíšilově třídě přešel do majetku Královéhradeckého kraje v roce 2008 na základě směnné smlouvy s Českou republikou - Úřadem práce v Hradci Králové jako částečná náhrada za převod bývalého sídla Krajského úřadu Královéhradeckého kraje ve Wonkově ulici. Kraj zpracoval v minulosti možnosti využití areálu, s jeho prodejem v současné době nepočítá.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme