Gymnázium J.K. Tyla se do konce roku přestěhuje ústavu hluchoněmých

Historická budova Ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě v Hradci Králové se mění ve školu. Bývalé nemocniční prostory a pokoje hradeckého „hlucháku“ se nyní přestavují na učebny či kabinety. Královéhradecký kraj, který do první etapy rekonstrukce cenné budovy z 19. století investuje na 20 milionů korun, chce od konce letošního roku do „hlucháku“ umístit gymnázium J. K. Tyla, později obchodní akademii.

„Adaptace této budovy skončí do konce října. První etapa této rekonstrukce, která právě probíhá, počítá s úpravami vnitřních dispozic prostor na učebny, s modernizací elektroinstalací, se zavedením datové sítě, rekonstrukcemi sociálních zařízení či opravou výtahu. Do dvou let by v „hlucháku“ mohla proběhnout další etapa, která kompletně dokončí rekonstrukci interiérů. Ve třetí etapě se pak počítá s opravou fasády,“ řekl náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner.
Gymnázium J. K. Tyla by mělo budovu „hlucháku“ využívat během zásadní rekonstrukce Gočárovy budovy na labském nábřeží, kde dosud sídlí. Definitivními obyvateli „hlucháku“ by pak měli být studenti hradecké obchodní akademie. Ta sídlí v pronajatých ne zcela vyhovujících prostorách bývalé základní školy v Zálabí. Výhledově by se do „hlucháku“ mohla přestěhovat také střední škola správní, která nyní sídlí ve Stěžerách.
Královéhradecký kraj, který zřizuje na sto středních škol a školských zařízení v regionu, získal historickou budovu Ústavu hluchoněmých na hradecké Pospíšilově třídě od státu výměnou za budovu svého původního sídla ve Wonkově ulici. Spolu s „hluchákem“ stát kraji převedl také objekt bývalého úřadu práce.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme