Gymnázia po prvních kolech přijímaček mají téměř plno, volno je na učilištích

Po prvním kole přijímacích zkoušek na střední školy mají gymnázia v Královéhradeckém kraji téměř zaplněné třídy. Naopak nejvíce volných míst je na učilištích. "Z 87 středních škol v kraji nebude žádná místa ve druhém kole nabízet 12 škol, z toho devět gymnázií," řekl Miloš Rojka u odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu.
Kvůli novému systému, kdy se žáci v prvním kole mohli hlásit jen na jednu školu, byl podle Rojky zájem o prestižní školy menší než v minulosti. "Řada uchazečů dala přednost školám, u nichž se domnívala, že tam mají větší šanci na úspěch," řekl. Přesto má většina těchto zařízení po prvním kole obsazeno. Zcela plno mají gymnázia J. K. Tyla a B. Němcové v Hradci Králové a gymnázia v Jičíně, Broumově, Náchodě, Jaroměři, Rychnově nad Kněžnou, Dobrušce a Trutnově. Třídy naplnily i Střední odborná škola Stěžery, Obchodní akademie Náchod a průmyslová škola ve Dvoře Králové nad Labem. Pět míst ještě nabízí gymnázium v Novém Bydžově. "Místa určitě zaplníme. Již teď na ně máme téměř 30 přihlášek," řekl ředitel bydžovské školy Jaroslav Šedivý.
Nový systém, kdy si žáci mohou dávat ve druhém kole neomezený počet přihlášek a termíny zkoušek nebudou jednotné, zřejmě přinese podle Rojky školám komplikace. "Školy totiž nebudou mít nikdy skutečný přehled o počtu uchazečů, kteří k nim v září nastoupí," řekl. "Také pro rodiče a jejich děti to bude náročné. Stanou se z nich turisté po středních školách v kraji," podotkl Šedivý.
Seznam škol, které vypsaly druhé kolo přijímacích řízení, je na internetové stránce krajského úřadu www.kr-kralovehradecky.cz a je průběžně aktualizován. V seznamu je uveden počet volných míst a termín přijímacích řízení.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme