Galerie moderního umění se dnes otevírá. Má za sebou dva roky oprav

Galerie moderního umění
Galerie moderního umění | autor: Královéhradecký kraj

Dnes v 16 hodin se slavnostně otevřou dveře nově opravené Galerie moderního umění po více než dvouleté rekonstrukci. V péči stavařů a následně i památkářů byla od konce července roku 2014. Obnova pozdně secesní budovy někdejšího Záložního úvěrového ústavu stála 126 milionů korun.

„Jde o jednu z největších krajských investic posledních let s celkovým rozpočtem ve výši 126 milionů korun. Část nákladů pokryla padesátimilionová dotace z Regionálního operačního programu Severovýchod. Jednalo se také o první komplexní rekonstrukci v historii budovy, která se týkala interiéru i vnějšího pláště,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Rekonstrukce samotné galerie vyšla na 95 milionů. Dalších 12 milionů si vyžádala přestavba bývalých bytů na kanceláře. Do nich se mimo jiné přestěhovala krajská příspěvková organizace Impuls Hradec Králové, centrum podpory uměleckých aktivit. Nákladné bylo i vnitřní vybavení. Zařízení výstavních prostorů stálo šest milionů, náklady na osvětlení přesáhly čtyři miliony a za další dva miliony byl upraven depozitář. Vzhledem k historické hodnotě stoleté budovy bylo nutné uspokojit i požadavky památkářů, což si vyžádalo více než 6,5 milionu korun.

„Stavební část celého projektu byla ukončena již v minulém roce, letos se tak pracovalo především na restaurování uměleckých prvků na plášti budovy i v interiérech. Do péče restaurátorů se dostaly mimo jiné i sochy Ladislava Šalouna na hlavním průčelí. Tyto práce byly jednou z příčin posunutí termínu slavnostního otevření. Tou další bylo zdržení během veřejné soutěže na dodavatele osvětlení,“ vysvětlil radní pro investice Václav Řehoř.

Veřejnost se nemusí těšit jen ze samotné opravené budovy. Řada vítaných změn se týká i nabídky vystavovaných děl. „K vidění bude nová stálá expozice Proměny obrazu/ Obrazy proměn, která sleduje pestrý vývoj českého výtvarného umění od přelomu 19. a 20. století až po tvorbu současných umělců. Do budovy je také přemístěna Galerie Vladimíra Preclíka. Základem její proměnlivé expozice je soubor uměleckých děl, která tento významný český sochař a hradecký rodák daroval Královéhradeckému kraji,“ prozradil ředitel Galerie moderního umění Tomáš Rybička.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vstup zdarma první středu v měsíci láká na kulturu více návštěvníků

Už dva měsíce můžou zájemci každou první středu v měsíci využít vstup zdarma do krajských kulturních institucí. Navštívit je možné například muzea nebo galerie. V Hradci se jedná o tři instituce. Některá místa proto registrují zvýšený zájem o prohlídky. Je mezi nimi například…
Čtěte více

Muzeum a galerie moderního umění usilují o významnou cenu

Muzeum východních Čech a Galerie moderního umění v Hradci Králové usilují o významnou cenu Gloria musaealis za rok 2021 v oblasti muzejnictví. Organizace se uchází mezi dalšími padesáti muzei a galeriemi o ocenění hned pětkrát, a to v kategoriích muzejní výstava, publikace a…
Čtěte více

V Hradci ožívá kultura, otevírají se instituce a připravuje se prázdninová akce

Návštěvníky zve k prohlídce Bílá věž, galerie moderního umění nebo Muzeum východních Čech. Další královéhradecké kulturní organizace spojily své síly a na letní měsíce připravují pro své návštěvníky a diváky speciální program, Hradeckou kulturní pátračku. Ta bude zahájena 1.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme