Štítky: | Hasiči Hradec Králové |

Fotookénko: Královéhradečtí hasiči dostali klíče od nového zásahového vozu

Krajští hasiči dostali nové zásahové vozidlo | Foto: HZS Královéhradeckého kraje
Krajští hasiči dostali nové zásahové vozidlo | Foto: HZS Královéhradeckého kraje

V pátek dopoledne se před královéhradeckou radnicí setkali hasiči z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje spolu s vedením města Hradec Králové, aby od primátora města symbolicky převzali klíče od nového zásahového vozidla.

Rychlý zásahový automobil, kterému se zkrácení říká "RZA", pořídilo pro krajský záchranný sbor město Hradec Králové za částku dva miliony korun. Sloužit bude hasičům z centrální stanice v Hradci Králové především při dopravních haváriích, má v sobě na příklad integrováno hydraulické vyprošťovací zařízení.

Krajští hasiči budou od tohoto pátku jezdit k nehodám v novém zásahovém voze. "Automobil na podvozku Volkswagen Transporter s pohonem obou náprav je určen především k prvotnímu zásahu u dopravních nehod a jiných technických událostí, jako je otevírání bytů nebo vyprošťování osob z výtahů,“ popsal František Mencl, ředitel HZS Královéhradeckého kraje. 

Automobil je oproti předcházejícímu staršímu technickému vozidlu Nissan Patrol vybaven vysokotlakým hasicím zařízením. Hasiči tak můžou po příjezdu k dopravní nehodě s následným požárem ihned provést prvotní zásah. „Nový vůz má vyšší užitečnou nosnost i větší prostor pro uložení potřebné výbavy, jako je hydraulické vyprošťovací zařízení Holmatro, veškeré zdravotnické vybavení, zvedací vaky, motorová pila a další,“ upřesnila mluvčí hasičů Martina Žahourková.

Technické údaje o novém rychlém zásahovém vozidle

  • Výkon motoru: 132 kW
  • Max. rychlost: 188 km/hod.
  • Pohon: 4 x 4
  • Automatická sedmistupňová převodovka s dvojitou spojkou DSG
  • Nezávislé zavěšení všech kol, zesílená přední náprava
  • Kotoučové brzdy s vnitřním chlazením na všech kolech
  • Vzduchové odpružení
  • Celková hmotnost vozidla: 3 500 kg
  • Cena vozidla: 1, 648 tisíc bez DPH
  • Dodavatel: THT Polička

Zásahové vozidlo slavnostně uvedli do provozu primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink společně s náměstkem Martinem Soukupem, ředitelem HZS Královéhradeckého kraje plk. Františkem Menclem a náměstky hejtmana Královéhradeckého kraje Otakarem Rumlem a Karlem Janečkem.

Jde už o druhý zásahový vůz, který v tomto roce královéhradečtí krajští hasiči získali, první vozidlo zaplatilo město Broumov, druhé nyní město Hradec Králové.

Kraj s městem chystá i nové výcvikové hřiště pro zdejší profesionály i dobrovolníky

Královéhradecký kraj připravuje s městem i další společný projekt. „V královéhradeckém areálu bychom chtěli vybudovat hřiště pro výcvik profesionálních i dobrovolných hasičů. V současné době řešíme projektovou přípravu,“ uvedl pro zajímavost náměstek hejtmana Otakar Ruml.

Hřiště by podle něj mělo vyjít na 18 milionů korun. Šesti miliony korun přispěje hasičský záchranný sbor, o zbytek se podělí město Hradec Králové spolu s krajem. „Pokud půjde vše podle plánu, mělo by se hřiště otevřít hasičům koncem příštího roku,“ doplnil ještě náměstek Ruml.

Primátor města křtí nový vůz | Foto: HZS Královéhradeckého kraje Primátor města křtí nový vůz | Foto: HZS Královéhradeckého kraje
Foto: HZS Královéhradeckého kraje Foto: HZS Královéhradeckého kraje
Předání klíčů z rukou náměstka primátora | Foto: HZS Královéhradeckého kraje Předání klíčů z rukou náměstka primátora | Foto: HZS Královéhradeckého kraje
Foto: HZS Královéhradeckého kraje Foto: HZS Královéhradeckého kraje
Foto: HZS Královéhradeckého kraje Foto: HZS Královéhradeckého kraje
Foto: HZS Královéhradeckého kraje Foto: HZS Královéhradeckého kraje
Foto: HZS Královéhradeckého kraje Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Ve středu nebude houkat siréna. Pravidelná zkouška je kvůli Ukrajině zrušena

Pravidelná zkouška sirén, která se koná vždy první středu v měsíci, bude v březnu z důvodu krize na Ukrajině zrušena. Stane se tak z rozhodnutí generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky. Snahou je předejít nežádoucí panice mezi obyvatelstvem, i s ohledem…
Čtěte více

V Malšovicích se potulovaly krávy, splašenou musela zastřelit zásahová jednotka

Celé středeční odpoledne zaměstnávalo hradecké policisty a hasiče stádo krav, které v Hradci Králové utekly během překládání kamionu nedaleko Všesportovního stadionu. Hasiči varovali obyvatele i školy v okolí, zvířata mohla být nebezpečná. Čtyři krávy se po dlouhých šesti…
Čtěte více

Hasiči v Plotištích se mohou těšit na opravenou zbrojnici. Hotovo bude v létě

Velkou rekonstrukcí prochází hasičská zbrojnice v Plotištích. Ke stávajícímu objektu se staví ještě nová část, která by měla nabídnout šatny se sociálním zázemím. Prostory se rozšíří také o zasedací místnost, kterou by nově mohla využívat komise místní samosprávy.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme