Štítky: | Kultura | Fotookénko | Adalbertinum |

Fotookénko: Folklórní festival Pardubice - Hradec Králové

Hradecký sbor Dupák provedl průvod ulicemi pod Bílou věží až k pódiu.
Hradecký sbor Dupák provedl průvod ulicemi pod Bílou věží až k pódiu.

Český, moravský a slovenský folklór oživil v sobotu centrum Hradce Králové v rámci 22. ročníku Folklórního festivalu Pardubice - Hradec Králové, kam se přesunul po pátečním pardubickém programu.

Jarmark lidové tvorby a uměleckých řemesel doprovázený hudebním pořadem začal v 10 hodin na královéhradeckém Masarykově náměstí.

Ve 13 hodin vyrazil průvod učínkujících od Adalbertina přes Pražský most a pěší zónu na Masarykovo náměstí.

Odpoledne zahájily čtyři dětské soubory programem "Když jaro zaťuká" a po nich předvedlo svůj um pět souborů z Česka i Slovenska v bloku "Roztančené náměstí". První z vystupujících dětských souborů je nejmladším folklórním sborem v České republice. Společně působí necelý rok. Od půl páté pokračovala přehlídka folklóru v Klicperově divadle.

Hradeckou část festivalu uzavřel večer na Šrámkově statku v Pileticích, kde se jedlo, pilo, tančilo a zpívalo. Úplný závěr festivalu se v neděli přesunul zpět do Pardubic.  

První diváky přivítala pardubická kapela MARIEN už v 10 hodin dopoledne. První diváky přivítala pardubická kapela MARIEN už v 10 hodin dopoledne.
Tak ještě učesat a můžeme vyrazit. Tak ještě učesat a můžeme vyrazit.
Vyšňoření účinkující vyrazili s písní na rtech ve 13 hodin od Adelbertina. Vyšňoření účinkující vyrazili s písní na rtech ve 13 hodin od Adelbertina.
Stála basa u primasa… ale né, nestála. Nesla se a hrála. Stála basa u primasa… ale né, nestála. Nesla se a hrála.
Hudba a zpěv zněly pěší zónou. Hudba a zpěv zněly pěší zónou.
Slovenský sbor Rozsutec ze Žiliny. Slovenský sbor Rozsutec ze Žiliny.
K vítání jara, v lidovém folklóru, patří vynášení Moreny. Jeden ze souborů ji dovezl do Hradce. Tak snad dopadla jak má. K vítání jara, v lidovém folklóru, patří vynášení Moreny. Jeden ze souborů ji dovezl do Hradce. Tak snad dopadla jak má.
Náměstí se zaplnilo a diváci tak na oplátku vytvořili příjemnou atmosféru pro účinkující. Náměstí se zaplnilo a diváci tak na oplátku vytvořili příjemnou atmosféru pro účinkující.
Někteří účinkující se nemohli dočkat a pro radost si hráli ještě před vystoupením. Někteří účinkující se nemohli dočkat a pro radost si hráli ještě před vystoupením.
Odpočívat se musí a dohlíží na to sám Pan Masaryk. Odpočívat se musí a dohlíží na to sám Pan Masaryk.
Pořádný klobouk pořádného chlapa dělá. Pořádný klobouk pořádného chlapa dělá.
Potlesk od diváků i kolegů určitě potěší. Potlesk od diváků i kolegů určitě potěší.
Hradecký Kvítek se chystá na své vystoupení. Hradecký Kvítek se chystá na své vystoupení.
Výkony nejmladších učinkujícíh byly obdivuhodné. Výkony nejmladších učinkujícíh byly obdivuhodné.
I nejmenší děti držely krok v choreografii  se staršími kamarády. I nejmenší děti držely krok v choreografii se staršími kamarády.
Morenu zapojili do programu. Dočkáme se tedy letního počasí? Morenu zapojili do programu. Dočkáme se tedy letního počasí?
Děvčata to na festivalu pěkně roztočila. Děvčata to na festivalu pěkně roztočila.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Adalbertinum chátrá a rekonstrukce je zatím v nedohlednu

Historická budova hradeckého kulturního centra Adalbertinum má své nejlepší časy už dávno za sebou. Nyní už je roky v havarijním stavu, městu se nedaří dokončit ani projektovou dokumentaci. Návštěvníky vítá mobilní oplocení i rezavé lešení se stříškou, která brání nejhoršímu,…
Čtěte více

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Filharmonie vrací částky předplatného, ale také plánuje novou sezónu

Hradecká filharmonie od nového roku vrací částky za zrušené koncerty a s telefonáty přicházejí osobní příběhy jednotlivých návštěvníků. Život bez kultury je hlavně pro abonenty, kteří nevyužívají internet, náročný. Filharmonie ale i v této nejisté době plánuje a připravuje novou…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme