Fotbalový klub nesplnil podmínky, město ukončilo finanční podporu

Město Hradec Králové přestává k dnešnímu dni poskytovat fotbalovému klubu SK Hradec Králové finanční prostředky, které uvolnilo na jeho podporu a záchranu. V tiskovém prohlášení, které zaslali serveru www.hradeckralove.cz zástupci magistrátu, se praví, že Jan Voda, majitel SK Hradec Králové, nesplnil podmínky smlouvy, schválené 22. února 2005 zastupitelstvem města a ke včerejšímu dni nepřevedl bez dalších nároků na subjekt určený městem práva člena Českomoravského fotbalového svazu.
"Zastupitelé schválili 22. 2. 2005 smlouvu s SK Hradec Králové, organizační složkou C. H. S. Enterprises, Inc. Jednou z podmínek uvedených ve smlouvě bylo, že bratři Vodové převedou do 31. března 2005 bez dalších nároků na subjekt určený městem práva člena Českomoravského fotbalového svazu bez peněžitých nebo věcných nároků. Ještě během čtvrtka jsem Ing. Vodovi připomínal, co má podle smlouvy udělat. V  16.35 hod. však přinesl dopis, v němž stojí, že MUDr. Voda souhlasí, ale požaduje vypustit ze smlouvy odstavec 'bez peněžitých nebo věcných nároků.' To ovšem odporuje usnesení zastupitelstva, které se k celé záležitosti sice může vrátit na svém dubnovém zasedání, ale pochybuji, že své stanovisko změní," uvedl primátor Hradce Králové Otakar Divíšek.
Královéhradečtí zastupitelé schválili na svém únorovém zasedání dotaci ve výši 4,3 milionu korun pro SK Hradec Králové, která byla vyplacena do tří dnů po podpisu smlouvy. Dalších 3,7 milionu korun mělo být fotbalovému klubu poskytnuto po podpisu smlouvy.
Bratři Vodové tedy nesplnili základní podmínku uzavřené smlouvy. "My jsme dnes povinni konat kroky k tomu, abychom dostali zpět částku, kterou jsme poskytli na záchranu licence. Město tedy přestává poskytovat další finanční prostředky na podporu fotbalového klubu v Hradci Králové. Ten má v současné době i další závazky vůči Správě sportovních zařízení (téměř 1,3 miliony Kč dluhů). Správa bude muset učinit další kroky, aby se škoda nezvyšovala. Město udělalo pro záchranu hradeckého fotbalu co mohlo, bohužel naše snaha nenašla odezvu u majitelů klubu," podotkl primátor.
Rada se celou záležitostí bude zabývat na svém nejbližším zasedání 5. dubna. "Jak se celá věc bude dál vyvíjet, nelze v současné době s určitostí říct. Dnes můžeme pouze jednoznačně konstatovat, že MUDr. Voda tím, že nepřevedl práva ČMFS, zabránil městu Hradec Králové, aby mohlo učinit další kroky k získání práv ČMFS a mohlo zahájit další jednání s případnými sponzory či spolumajiteli," dodal primátor.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.4.2005 15:06
jpa (neregistrovaný)
Konec fotbalu v HK
Jak mám na tuto zprávu jako dlouholetý fanoušek reagovat? Místo aby se město a majitelé klubu snažili najít společnou řeč, východisko ze složité situace, zdá se mi, že jeden druhého tlačili ke zdi a výsledek je konec SK Hradec v roce jeho stého založení, soudní žaloby a nekonečné tahanice. Přitom stačilo, aby stejně jako Pardubice zachránily před časem hokej, který ležel v troskách a měl čtyřnásobné dluhy jako hradecký fotbal, a udělaly z něj prestižní klub, hrající podruhé za sebou finále play-of před celoročně vyprodaným super-novým stadionem, hradecká radnice po 12 letech nezájmu a "uvažování" o přestavbě Malšovického stadionu převzala klub za dle mého názoru velmi slušnou cenu 25 milionů korun (v této ceně je zavedený systém výchovy mládeže od žáčků po dorost, dva víceméně profi-týmy, druhá a třetí nejvyšší soutěž, vazba na sponzory atd.). Sama říká, že "zájemců a sponzorů, co čekají, až bude klub tzv. městský", je dost, tak v čem byl problém? Komu prospěje, když SK zanikne? Jinému fotbalového klubu z HK, jinému východočeskému městu, které rádo zaujme místo nejvýznamnějšího fotbalového klubu v regionu, nějaké podnikatelské skupině, s kterou již radnice najde společnou řeč ohledně sponzorství fotbalu? Tyto otázky mě velmi trápí a vše ukáže až čas. Jedno vím jistě, cokoli v Hradci ohledně fotbalu v budoucnosti bude, už to nebude "můj" Hradec, na který mě můj táta vodil už od mých 5 let a navždy ve mně zůstane pachuť tohoto nešťastného a zbytečného konce SK Hradec 1905.
JPA
2.4.2005 13:55
jája (neregistrovaný)
fotbal a dary od města
Ono je sponzorovat a sponzorovat. Cpát peníze někomu do chřtánu a nevědět ani pořádně komu a na co - to by dělal leda blázen!! Když mi někdo něco dá k pomoci, musím zase já splnit jeho podmínky - a to se nestalo. Je to blbý bez fotbalu, ale zřejmě to nešlo jinak - je to v lidech a ti co jsou u fotbalu, těm o něj asi nešlo.
2.4.2005 17:48
Jarda (neregistrovaný)
za všechno může radnice?
Magistrátní úředníky zrovna nemusím, ale proboha proč se zlobíte na ně. Radnice vytáhla fotbalový klub z těch největších sra*ek a Voda si oddechl a po měsíci poslal magistrát k vodě. Úředníci jsou zodpovědní za veřejný majetek a musí s ním nakládat s co nejlépe. Pokud poruší pravidla, mohou jít do vězení. A proto nemůžou cpát peníze nás všech podvodníkům bratrům Vodům. Jestli jste to nepochopil, tak Vodové okradli nás všechny a ještě si z nás udělali dobrý den. Defakto porušili smlouvu a drží tak licenci protiprávně. Ostatně ono je to vlastně jedno, protože mají zhruba 3 měsíce na to, aby sehnali jinýho hejla, jinak o tu licenci stejně přijdou.
Víte jaký je rozdíl mezi vztahem hradeckého magistrátu k fotbalu a pardubického magistrátu k hokeji? Hospodaření pardubického klubu bylo průhledné.
3.4.2005 00:41
jpa (neregistrovaný)
Podvodníci?
Nezlobte se na mně, ale je vidět, že čtete pouze Hradecké noviny a Mladou Frontu Dnes, a jinak o věci nevíte vůbec nic. Těch požadovaných 25 milionů jde na úhradu závazků klubu, z nich majitel nedostane ani haléř. Kdyby byl podvodník, klub by převedl za 1 korunu nějakému Pepkovi Vyskočovi, nebo kdyby mu nezáleželo na Hradci, klub by dávno prodal jinam v době, kdy hrál první ligu a v kádru měl během té doby například Lokvence, Ulicha, Plašila, Skácela, Pitáka (pokud Vám tato jména něco říkají). Za to, že to neudělal, je mu dnes spíláno. A víte, proč se stal vlastně majitelem? V letech kralování kata hradeckého sportu M. Dvořáka zkrátka radnice dala od fotbalu ruce pryč (a nejen od fotbalu, od sportu v Hradci vůbec), a nebýt MUDr. Vody, klub by už 12 let neexistoval. Samozřejmě na vedení můžeme najít spoustu chyb, ale označit je za podvodníky, to je silná káva! Město si udělalo audit účetnictví, a neshledalo žádné tunely ani úniky. Přiznávám, že v rozpočtu klubu by šlo jistě dost ušetřit, pokud by se ale neusilovalo o návrat do nejvyšší soutěže! Druhou ligu by šlo hrát jistě za polovinu, ale Hradec do 1. ligy patří. Současnou nešťastnou situaci způsobily obě strany, radnice i vedení, možná i díky nepochopení nebo špatné komunikaci, a k takovému vyhrocení věcí nemuselo vůbec dojít.
JPA
3.4.2005 10:23
michal (neregistrovaný)
Vzdyz jde o to, ze kdyz necha mesto padnout fotbal, tak bude pro smich po cely republice. Sport je nejlepsi reklama vzdyt kazdej normalni clovek je klubista a fanousek a zije tim, kdyz treba opusti rodnej kraj. Vzdyt nejde o ty penize, ale o ostudu. Bohemians je pro smich az za morem. Neblaznete!!!!
3.4.2005 11:20
Jarda (neregistrovaný)
Ani jeden ze zmiňovaných deníků jsem nečetl, ale pokud tam píší to samé co já, tak jsem spíš potěšen :-). je vidět, že můj názor asi není ojedinělý.
Jen aby nebyla mýlka - za posledních 18 let jsem na hradeckém fotbale na domácím hřišti nebyl asi desetkrát. Když vezmu fakt, že jsem navštívil i řadu zápasů HK na hřišti soupeře, tak to znamená, že jsem viděl zhruba 270 zápasů. Tak mi prosím nepřímo nenaznačujte, že nejsem fanoušek (mimochodem se všemi hráči, které uvádíte, jsem měl možnost setkat se osobně, vím o koho jde).
V jediném, v čem mohu s kritiky města souhlasit, je fakt, že 25 milionů za fotbalový klub úrovně HK není až tak mnoho. Mně vadí něco jiného - že Voda podepsal s městem smlouvu, kterou nedodržel. A smlouvu podepsal jen proto, aby dostal licenci. Myslím, že už v době podpisu věděl, že ji nesplní. Takže to není Voda, ale PodVoda.
Takže nyní jen můžeme čekat, že Kunovice, možná středeční Sparta, budou poslední zápasy HK v Malšovicích. Pokud já bych byl primátorem, tak první, co bych udělal, by bylo, že bych klub VYHODIL na hodinu ze stadionu. A to by byla prakticky konečná, protože kdo by si pustil na své hřiště někoho, kdo neplatí?
Sbohem hradecký fotbale, byl jsi 18 let mého života...
3.4.2005 12:16
jpa (neregistrovaný)
Smlouva
Vy jste tu smlouvu viděl, nebo četl? Já ne, ani jsem nebyl u jednání, proto si nemohu dovolit nadávat někomu do podvodníků. To, jak o věci informují sdělovací prostředky, mi připomíná cílenou kampaň, majitelé naprosto nedostali žádný prostor k obhajobě a vysvětlení svých, a v tom s Vámi souhlasím, nestandardních kroků. Bohužel za vedení nejedná přímo majitel, ale jeho bratr, a zjevně je to nad jeho síly a schopnosti. Omlouvám se Vám za nepřímé napadení z antipatií k fotbalu, vidím, že nám jde oběma o stejnou věc, a tou je záchrana fotbalu v HK.
JPA
6.4.2005 16:50
Jája (neregistrovaný)
hradecký fotbal - nebo bezedný sud na "prachy" ??
Sport je reklama - ale proč se ten finanční krach nechal dojít až tak daleko, do milionů??? To to nikdo nevěděl, kam to spěje? No a potom - zachraňovat ano, ale tohle je opravdu sypání milionů do bezedného sudu, a to snad nemůže chtít ani ten největší fanoušek fotbalu!!
6.4.2005 17:05
občan (neregistrovaný)
fotbal v HK
Nejsem ani pro, ani proti, fotbalu nerozumím. Mám ale skromný dotaz. Je-li podmínkou hraní první ligy určitá suma peněz - jde tu vůbec ještě o sport? Nevím, naivně si myslím, že jde především o sportovní zdatnost a sportovní výsledky - nebo jsem tolik staromódní a naivní? Chápu, že je potřeba určité sportovní vybavení - a v něm je takový rozdíl v penězích pro první nebo druhou ligu - nevím, nevím??Nebo jde o nákup hráčů? Za nás právě hráli rodáci nebo bydlištěm příslušní - ale to je asi už minulost.
6.4.2005 16:58
taky z davu (neregistrovaný)
fotbal nebo čachry s prachama??
Proč pan Voda nepřiznal včas, jak se věci mají, i finančně? Vždyť taková finanční neschopnost nevznikne ze dne na den!! ¨Smlouvy jsou od toho, aby se dodržovaly - pokud skutečně nebyly dodrženy podmínky - pak šlus, konec, fotbale v Hradci - poděkujte všem, kteří to sem dovedli..do p.....e.! A potom, kdo nekontorluje - Neřídí!! Pozdě bycha honit, ví vůbec někdo, jak veliké ty dluhy vlastně jsou, kolik milionů by ještě klub musel schvátit, než by se postavil na nohy a mohl hrát tu vytouženou XXXX?? ligu?? Jestli je soukromý - pak "došla bída na kozáky" a končíme - s lítostí a brekem, ale KONEC.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme