Fink: Náměstek Kučera by měl odejít zpět do kina Centrál

Hradecký magistrát možná čekají v dohledné době výrazné změny v nejužším vedení. Koaliční partneři tlačí na náměstka primátora Leoše Kučeru, aby rezignoval. Důvodem je probíhající audit v Art kině Centrál, který odhalil chyby ve vedení účetnictví kina a milionové dluhy. Tyto problémy vznikly v době, kdy Centrálu šéfoval právě Kučera. Primátor Fink jej v minulém týdnu vyzval, aby rezignoval na funkci náměstka a dal situaci v kině do pořádku.

"Pro nápravu celé věci by bylo nejlepší, kdyby se Leoš Kučera vrátil do kina udělat pořádek a to nikoliv z pozice náměstka," řekl primátor Zdeněk Fink v rozhovoru pro Hradecký deník. Podle vyjádření primátora by tak měl Kučera učinit do příštího zasedání zastupitelstva, které se koná v úterý 27. září. Leoše Kučeru by na pozici náměstka mohla nahradit Aneta Maclová, která je druhou zvolenou zastupitelkou za uskupení Doma v Hradci, za které kandidoval i Kučera. "V rámci zachování koaličních dohod je to logické. S paní Maclovou jsme již zahájili jednání a v současné době si to rozmýšlí," uvedl primátor.
Vyjádření Leoše Kučery se našemu serveru k dnešnímu dni nepodařilo získat. Již dříve ale uvedl, že své pochybení nepopírá. Jak naloží s funkcí náměstka, dosud rozhodnutý není. "Rád bych dokončil započatou práci. Je možné, že se budu moci po nějaké době vrátit," řekl Kučera Hradeckému deníku. Primátor Zdeněk Fink je přesvědčen, že Kučera do příštího týdne rezignaci podá.
Na spolufinancování kina se podílí a v minulosti i podílelo také město. V předchozích volebních obdobích tak spadalo do gesce náměstka Martina Soukupa. Ten ale jakoukoliv zodpovědnost odmítá, podle něj nebylo možné zjistit finanční problémy a účetní nesrovnalosti dříve. "Město kontroluje jen hospodaření s městskými penězi, dotace byly vždy ze strany Občanského sdružení Pro-Centrál vyúčtovány správně. Probíhající audit, který kontroluje kompletní účetnictví, není standardní záležitostí a byl možný jen na základě souhlasu předsedy občanského sdružení," uvedl Soukup. Zákon neumožňuje, aby město zveřejnilo výsledky probíhajícího auditu ještě před jeho dokončením. Přesto již nyní se například ukázalo, že dosud nebylo uzavřeno účetnictví za rok 2010.
Město se nyní snaží podniknout kroky, které by v případě podání návrhu na insolvenci ze strany věřitelů kina zabránily rozprodání drahého technického vybavení. "Zahájili jsme jednání se Státním fondem ČR na podporu a rozvoj české kinematografie o možnosti převodu vlastnictví projektoru, který spolu s námi fond financoval. Jednání jsou ale vzhledem k dotačním smlouvám a podmínkám velmi komplikovaná, navíc jsme si vědomi, že případný konkurzní správce by naše kroky mohl zneplatnit," dodává Soukup.
Město nyní uvažuje, že by v budoucnu transformovalo Občanské sdružení Pro-Centrál na obecně prospěšnou společnost, která by umožňovala lepší dohled a kontrolu. "Ve hře je i možnost, že by město uhradilo kinu jeho dluhy a začalo se nanovo. Tím pádem ale samozřejmě již s novými lidmi," konstatoval primátor Zdeněk Fink.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme