Finance na opravy "Hlucháku" a Galerie moderního umění kraj už schválil, čeká se na dotace z EU

Hradecký "Hluchák" | Zdroj: Kr. kraj
Hradecký "Hluchák" | Zdroj: Kr. kraj

Finanční krytí rekonstrukcí dvou památkově chráněných hradeckých budov – bývalého Ústavu hluchoněmých a Galerie moderního umění schválilo na svém pondělním zasedání Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje.

Realizace oprav obou objektů je však podmíněna úspěšnou žádostí o dotaci z evropských peněz. 

„Abychom mohli na obě rekonstrukce vypsat výběrové řízení, muselo zastupitelstvo schválit finanční částky k případnému dofinancování oprav. Pro rekonstrukci „Hlucháku“ to je maximálně 16,5 milionu korun a pro Galerii moderního umění 14,7 milionu korun,“ vysvětlil administrativní postup krajský radní Josef Dvořák, který zodpovídá za oblast investic.

V případě bývalého Ústavu hluchoněmých se rekonstrukce odhaduje na celkových 96,5 milionů korun. Z toho by 45 milionů pokryla dotace z Regionálního operačního programu Severovýchod, 35 milionů zaplatí kraj, který bude mít připraveno i zbytkových 16,5 milionů korun pro případné finanční krytí.

Na rekonstrukci Galerie moderního umění se předběžně počítá s 99,7 miliony korun. Tu ve výši 60 milionů pokryje evropská dotace, s 25 miliony počítá rozpočet kraje a pro případné krytí zastupitelstvo schválilo poskytnutí maximálně 14,7 milionů korun. 

„Obě částky na dofinancování jsme museli schválit pro případné krytí, ale ze zkušeností z realizací výběrových řízení můžeme předpokládat možnou úsporu výdajů na stavební práce,“ dodal radní Dvořák.

Začátek oprav obou památkově chráněných objektů je tedy podmíněn úspěšnou žádostí o dotace z Regionálního programu Severovýchod, i proto se zatím o termínu zahájení stavebních prací nehovoří.

(Zdroj: Královéhradecký kraj)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Vstup zdarma první středu v měsíci láká na kulturu více návštěvníků

Už dva měsíce můžou zájemci každou první středu v měsíci využít vstup zdarma do krajských kulturních institucí. Navštívit je možné například muzea nebo galerie. V Hradci se jedná o tři instituce. Některá místa proto registrují zvýšený zájem o prohlídky. Je mezi nimi například…
Čtěte více

Muzeum a galerie moderního umění usilují o významnou cenu

Muzeum východních Čech a Galerie moderního umění v Hradci Králové usilují o významnou cenu Gloria musaealis za rok 2021 v oblasti muzejnictví. Organizace se uchází mezi dalšími padesáti muzei a galeriemi o ocenění hned pětkrát, a to v kategoriích muzejní výstava, publikace a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme