Štítky: | Kultura | Filharmonie | Hudba |

Filharmonie zve na den otevřených dveří

Královéhradecká filharmonie dokončila ve svých prostorech náročnou modernizaci. Nyní své posluchače a příznivce zve nejen na jubilejní pětatřicátou koncertní sezonu, ale také na den otevřených dveří. Ve čtvrtek 2. října se pochlubí zmodernizovanými prostory.

Veřejnost bude moci poprvé vstoupit do zmodernizovaného sálu v den zahájení nové koncertní sezony Filharmonie Hradec Králové ve čtvrtek 4. října. "V tomto termínu se zde také uskuteční den otevřených dveří. Zájemci si budou moci prohlédnout nejen koncertní síň, ale projít zákulisím a technickým zázemím, kam se publikum běžně nedostane," informoval Pavel Sršeň z hradecké filharmonie. Komentované prohlídky se uskuteční 4. října v 10, v 11 a v 16 hodin. Pracovníci filharmonie doplňují, že v kavárně Note, v suterénu budovy, je následně v 18.30 hodin připravena beseda s Lukášem Hurníkem na téma večerního zahajovacího koncertu, který začne v 19.30 hodin.

Ve filharmonii v minulých měsících došlo především k modernizaci technologií, které mají zpříjemnit poslech návštěvníkům a práci samotných hudebníků i technického personálu. Významnou proměnou prošla klimatizace, osvětlení anebo zvukový park. "Znamená to nejen zvýšení pracovní pohody během zkoušek, ale i v průběhu produkcí pro diváky," popsal Václav Derner, ředitel Filharmonie Hradec Králové. "Zlepšení možnosti nahrávání symfonické hudby umožní více příležitostí k vytváření kvalitních záznamů představení a koncertů,“ doplnil ještě Derner. Pracovníci filharmonie si však pochvalují i kamerový systém, který má zvýšit bezpečnost v budově a zároveň umožnit sledování dění na jevišti. „Celkový vzhled sálu dostal kompaktnější a útulnější podobu, je doděláno obložení portálu, titulkovací zařízení i vyregulovaná klimatizace,“ zhodnotil Pavel Sršeň celkový dojem.

Modernizace technologií uvnitř filharmonie si vyžádala i mnohé stavební úpravy. „Staveniště bylo předáno v polovině dubna letošního roku, ale hlavní část prací se uskutečnila až po skončení loňské koncertní sezony, tedy přes léto. Nebylo to jednoduché, ale všechno se stihlo v termínu,“ uvedla Jana Sedlářová z investičního odboru magistrátu. Celkem stála modernizace 23,4 milionu korun a byla financována jak z městské kasy, tak i z fondů Evropské unie. „Poskytnutá dotace činí 8,3 milionu korun, zbylých 15,1 milionu korun, bude hrazeno z rozpočtu města. Žádost o proplacení dotace podáme v polovině října,“ uvedla Zuzana Hovorková, koordinátorka dotací ekonomického odboru hradeckého magistrátu.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na vánoční trhy, půlmaraton nebo procházku adventním Hradcem

Třetí adventní víkend v Hradci Králové můžete strávit na vánočních trzích na Velkém náměstí nebo se projít vánočně vyzdobeným městem s průvodcem. Poběží se Vánoční půlmaraton, konají se farmářské trhy. Filharmonie zve na pohádku S čerty nejsou žerty, v Aldisu zazpívá Lucie Bílá…
Čtěte více

Sál hradecké filharmonie se bude jmenovat po slavné pěvkyni Soně Červené

Dlouholetý přátelský vztah Soni Červené k Hradci Králové a jejímu orchestru zpečetí název sálu královéhradecké Filharmonie. Jméno nedávno zesnulé operní divy ponese koncertní hala od roku 2025. Sál Soni Červené se tak stane živoucí vzpomínkou na tuto hudební legendu a mimořádně…
Čtěte více

Hradec ocenil výjimečné osobnosti i události

Výroční ceny a tituly Talent královéhradecké kultury za rok 2022 už jsou uděleny. Město předalo ocenění v nových prostorách banky ČSOB. Cenu dr. Františka Ulricha udělilo zastupitelstvo manželům Věře Říčařové a Františku Vítkovi za celoživotní loutkářské mistrovství evropského…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme