Festival o cestování na kole putuje i do Hradce

Letošní hvězdy festivalu - manželé Hervéovi | Zdroj: Bio Central
Letošní hvězdy festivalu - manželé Hervéovi | Zdroj: Bio Central

Festival s názvem i tématem "cyklocestování" se letos představí také v Hradci Králové v kině Centrál.Celý první únorový víkend tak bude k vidění specializovaná přehlídka cestopisných besed a promítání o „cyklocestování“ a cykloturistice. Specialitou letošního ročníku bude návštěva francouzských cestovatelů a jejich zajímavé povídání o cestování i s dětmi. 

Pořadatelé z Bio Central zvou na nevšední akci určenou nejen pro „cyklocestovatele“, ale i pro všechny příznivce nenáročné cykloturistiky, cestování a pohybu v přírodě.

Hradecké "Cyklocestování" se bude letos opět konat v kině Bio Central tuto sobotu a neděli. "V programu je několik nových tváří a tak se můžeme těšit na nová dobrodružství, sportovní výkony a plno krásných fotografií. Samozřejmostí je fajn nálada, bohatá tombola a další doprovodné programy," uvedla Ilona Machová z Bio Central

Hlavním programem bude projekce legendárních cyklodobrodruhů manželů Herveových z Francie. Budou hovořit o 14 let dlouhém cykloputování. "Perličkou je na příklad to, že se jim při něm narodila dcerka, se kterou pak ještě dalších 6 let cestovali na kolech," popisuje zajímavosti z programu Ilona Machová.

Prostřednictvím odborníka na české cykloregiony Martina Leschingera budou moci účastníci festivalu nahlédnout do nejzajímavějších míst pro cykloturistiku. "Pravděpodobně nejextrémnější česká cyklistka Hanka Ebertová nás zavede do Himálají, Daniel Polman nám představí ojedinělý sportovní výkon, Radomír Krupa povypráví o sólo objezdu České republiky na handbiku či Pavel Richtr nás zavede v sedle kola na Aljašku," doplňují ještě organizátoři z Bio Central.

Sobotní program festivalu je rozdělen na tři bloky. První začíná už v 10 hodin dopoledne, další následuje ve čtvrt na tři a závěrečný začne v půl sedmé večer ve Velkém sále kina Central.

V neděli festival začíná také v 10 hodin dopoledne a jeho ukončení je naplánováno na zhruba pátou hodinu podvečer. Všechny besedy se odehrají v hlavním sále kina Centrál a vstupné na jednotlivé bloky bude dělat 90 korun. 

Kdo jsou letošní hvězdy - Hervéovi?

Začátkem dubna 1980 vyjeli dva mladí Francouzi na kolech na cestu kolem světa, která, jak si mysleli, měla trvat asi tři roky. Dobrodružství se ve skutečnosti protáhlo na čtrnáct let.

Za tu dobu ujeli více než 150 000 kilometrů a projeli 66 zemí pěti kontinentů. Francoise, 21 let – studentka bytové architektury a Claude, 25 let – ortoped-protetik se rozhodli opustit všechno, aby poznali svět vlastníma očima.

Po 13 měsících cestování a ujetí 20 000 km uzavřeli v pákistánském Karáčí sňatek. Mimořádné však bylo hlavně to, že se jim během cesty narodila dcerka Manon, s níž pokračovali v putování od jejích šesti týdnů věku až do šesti let, kdy musela do školy.

Celé jejich putování trvalo neuvěřitelných 14 let.

Françoise a Claude se zapsali do velké rodiny spisovatelů – cestovatelů. "Do popředí u nich vystupuje lidský rozměr této mimořádné cesty, na které kromě krajin poznávali lidi a jejich kultury. Jejich kniha, která se stala cykloturistickým bestellerem a byla byla přeložena do několika jazyků, je ódou na život a přátelství mezi lidmi. Tento cestopis byl přeložen i do češtiny a téměř celý náklad byl kvůli své jedinečnosti během velmi krátké chvíle rozprodán," lákají organizátoři na své letošní největší festivalové hvězdy. 

Program festivalu je ke stažení pod článkem nebo ho najdete v naší sekci Kultura.

Ilustrační foto | Zdroj: Bio Central Ilustrační foto | Zdroj: Bio Central
Francouzští cestovatelé v Africe | Zdroj: Bio Central Francouzští cestovatelé v Africe | Zdroj: Bio Central
Návštěva v Kolumbii | Zdroj: Bio Central Návštěva v Kolumbii | Zdroj: Bio Central
Manželé Hervéovi | Zdroj: Bio Central Manželé Hervéovi | Zdroj: Bio Central
Putování po Číně | Zdroj: Bio Central Putování po Číně | Zdroj: Bio Central
Nový Zéland s dcerkou Manon | Zdroj: Bio Central Nový Zéland s dcerkou Manon | Zdroj: Bio Central
Jak se suší prádlo na Tahiti | Zdroj: Bio Central Jak se suší prádlo na Tahiti | Zdroj: Bio Central
V čínské restauraci | Zdroj: Bio Central V čínské restauraci | Zdroj: Bio Central
A s čínským vepřovým | Zdroj: Bio Central A s čínským vepřovým | Zdroj: Bio Central


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více

ZVEME: Na velikonoční jarmarky i workshopy nebo na karneval

První jarní víkend bude v Hradci Králové oslavou jara a blížících se Velikonoc. Můžete si vyrobit pomlázky, nabarvit kraslice, vytvořit dekorace. Velikonoční jarmark pořádá Slezská plovárna i obchodní centrum Aupark, výstavu pořádá Střední škola vizuální tvorby. Děti se…
Čtěte více

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme