Festival Divadlo evropských regionů slaví osmnáctiny

Posledních deset dní v divadelní sezóně královéhradeckého ansámblu bude, stejně jako každý rok, festivalových. Mezinárodním festival Divadlo evropských regionů začíná už ve čtvrtek 21. června a vyvrcholí v sobotu 30. června. Letos se festival dočká své dospělosti, koná se totiž poosmnácté.

V předchozích letech dominovaly divadelními festivalu především soubory z Prahy a Brna. Letos ale budou excelovat Ostraváci a regionální divadla jako Slovácké divadlo Uherské Hradiště, Městské divadlo Zlín, Divadlo Husa na provázku z Brna, Činoherní studio Ústí nad Labem a Jihočeské divadlo z Českých Budějovic.

To nejlepší z Ostravaru, tedy výběr z inscenací ostravských divadel, přijedou do Hradce představit Divadlo Petra Bezruče (adaptace slavného filmu Thomase Vinterberga „Rodinná slavnost“ a divadelní lahůdka „Moskva – Petušky“), Národní divadlo moravskoslezské (inscenace Jana Mikuláška „Gottland“ s podtitulem Kdo neskáče není Čech) a Komorní scéna Aréna (drama „Blecha“ americké autorky Naomi Wallaceinscenaci).

 Slavnostního zahájení festivalu se chopí pražské Divadlo Komedie s jeho Podzemním blues. Dalšími pražskými zástupci budou Činoherní klub, který na festival zavítá s inscenací Kukura s Jurajem Kukurou v hlavní roli. Dalším pražským zástupcem bude Divadlo na Zábradlí, které přiveze inscenaci hry Václava Havla Asanace.

 

Zahraniční soubory

 Zahraniční soubory letos přijedou z Polska, Francie, Belgie a samozřejmě ze Slovenska. „Zahraniční účast se může zdát malá, ale když si přidáte Open Air program a Drak, vyjde vám, že tu vystoupí divadelníci ze třinácti zemí včetně Japonska. Letos nevyšla dvě ruská divadla, z Moskvy a Petrohradu, protože doma nesehnala peníze na cestu," zalitoval v MF Dnes Ladislav Zeman, ředitel Klicperova divadla. Mezi rozhodně zajímavé kusy organizátoři počítají francouzské divadlo s mezinárodním obsazením – Compagnie Iriny Brook. V rytmu rapu, s hereckou zkratkou, s vtipem a v klipovitém provedení představí troufalou verzi slavného eposu „Odyssea“. Lehce erotickou inscenaci „Galantní scény“ v doprovodu živé hudby s žonglérskými kousky pak přiveze Ensemble Leporello z belgického Bruselu.

 

Z domácí scény

 Jako tradičně mohou návštěvníci festivalu vidět inscenace z repertoáru „domácích“. Klicperovo divadlo uvede i dvě čerstvé premiéry – Poláčkovo „Bylo nás pět“ a hru Davida Drábka „Koule“. Divadlo DRAK letos festival pojalo jako „cestu“. „Cesta může vést napříč časem, zeměmi, divadelními žánry, generacemi. A také třeba do vlkova nitra, krátce poté, co snědl Karkulku a její blízké. Nejdelší cestu do Divadla Drak urazí mistr světa v maňáscích, který přijede až z Tchaj-wanu,“ uvedla ředitelka Draku Eliška Finková. Celkem do Divadla Drak přijede dvacet jedna divadelních souborů ze šesti zemí: Polska, Slovenska, Slovinska, Velké Británie, Finska a Taiwanu.

 

Nabitý program čeká i mimo prkna

 Nabitý program festivalu však zdaleka nekončí na prknech, která znamenají svět. Součástí festivalu je i Open Air program, který pro tento rok přichází s tématy kultivace, růstu a pěstování nových přístupů k divadlu, prostoru i životu. „Návštěvníci budou moci přinášet své myšlenky a naši umělci je budou dále kultivovat – rozvíjet dle svého uměleckého cítění,“ vysvětlila složitě znějící téma Barbora Kratochvílová, organizátorka ze sdružení Poco a poco animato. Open Air program uvede na 200 produkcí a vystoupí na něm 150 souborů či jednotlivců, kteří svá představení odehrají na 12 scénách historického centra města.

Divadelníci myslí i na děti a tak je pro ně každý den festivalu od 15,30 hodin nachystaná pohádka na letní scéně. V Draku pak nebude chybět víkendová Dračí pouť s atrakcemi pro děti. Novinkou pro mladou generaci divadelníků je mezinárodní setkání divadelních škol Gaudeamus Theatrum. Na workshopech, přednáškách a představeních se tak potkají studenti z Čech, Slovenska, Polska a Finska. Významnou doprovodnou akcí je v Galerii U Klicperů výstava obrazů pod názvem Na rozhraní autora Martina Šárovce.

 

Osmnáctiny - čas na zamyšlení

 Plnoletost festivalu je však také důvodem k zamyšlení a bilancování. „Mám radost z toho, že jsme tak dlouho dokázali festival pěstovat. Když se ohlédnu, tak každý ročník byl něčím zajímavý a na konci festivalu nebyl důvod vůbec nic měnit. Spolupráce Divadla Drak, společnosti Poco a poco animato a Klicperova divadla je přesnou ukázkou toho, jak to jde. Dáme dohromady naše dramaturgie a naplníme jimi obsah festivalu. Je to oslava na konci každé divadelní sezóny. A na tu oslavu zveme divadelníky z Čech, Slovenska, z celé Evropy, ale především naše diváky,“ zamýšlel se ředitel Zeman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme