FC Hradec Králové - FK Pardubice 4:1

Závěrečné 15. kolo podzimní části Fortuna národní ligy proti sobě svedlo FC Hradec Králové a FK Pardubice. Už dlouho přitom východočeské fotbalové derby nemělo před začátkem zápasu tak vyrovnané šance pro oba týmy. Vždyť Hradec byl před zápasem na třetím místě tabulky s 26 body a Pardubice na pátém místě měly jen o jeden bod méně. Ostatně tým z města perníku už druhou sezónu patří na špici druhé fotbalové ligy a rozhodně nelze říci, že ani před nedělním zápasem byl bez šancí na úspěch. Votroci sice minulé kolo vyhráli v Ústí nad Labem a kromě Trávníčka, Matouška a Zorvana byl tým  v plné sestavě. Ale i Pardubicím se dařilo, když porazili Táborsko 3:2 a střelecky se předvedl exhradečák Pavel Černý. Na potenciálně atraktivní derby tak na Všesportovní stadion v Malšovicích přišla solidní dvoutisícová návštěva.

Zápas začal poměrně zostra. Hned po úvodním hvizdu zahrozili a vybojovali rohový kop, po kterém nejistá obrana domácího celku jen sledovala plachtící míč středem vápna, ovšem ani pardubičtí hráči nezareagovali. Votroci na druhé straně byli úspěšnější. V 5. minutě poslal Kopečný pěkný centr do vápna, Urma jej hlavou sklepl před branku a tam se nejlépe zorientoval Durdevič, který nekompromisně zavěsil 1:0.

Jenmože nestihly uběhnout ani dvě minuty a bylo vyrovnáno. Fousek prošel z poloviny hřiště přes tři hradecké hráče, narazil si s Tischlerem a následně poslal míč za Ottmarova záda - 1:1.

Ani druhá rychlá branka v zápase však neznamenala, že by rychlé tempo hry ztratilo na otáčkách. V 11. minutě se skóre měnilo potřetí. Durdevič si si naběhl za obranu na kolmou přihrávku a patrně z ofsajdové pozice pelášil sám na Letáčkovu branku. Hostující brankař sice vyběhl hradeckému záložníkovi naproti, ten ale nezazmatkoval a přesným lobem poslal míč za jeho záda a následně i do branky - 2:1.

A brankové hody pokračovaly dál neuvěřitelným tempem. Velmi blízko vyrovnání byly v 13. minutě Pardubice, ale Ottmar Petráňovu hlavičku dokázal lapit. Na čtvrtý gól si tak diváci museli počkat "až" do 20. minuty. A stálo to za to. Hradec rozehrával rohový kop nakrátko. Zkrácený centr z rohu pokutového území si našel Jakub Pokorný a šikovnou a zejména nečekanou patičkou usměrnil míč do šibenice - 3:1.

Po tomto gólu nastal nejdelší časový úsek bez vstřelené branky v prvním poločase. Celou čtvrthodinu nepadla ani jeden gól. Krátký bezbrankový půst ukončil hradecký Da Silva. Jeho střele předcházela akce Vlkanovy, který si naběhl za obranu a sám postupoval na pardubickou svatyni. Letáček tentokrát dokázal Vlkanovův střelecký pokus zbokovat, hradecký štírek se však stihl otočit a vyražený míč znovu napálit do pardubického gólmana. Odražený pokus se dostal k Da Silvovi a ten pohotovou střelou zvýšil již tak divoké skóre na 4:1.

Do konce prvního poločasu sice už další branka nepadla, ale to neznamená, že nemohla. Pardubičtí se usadili před Ottmarem a domácí brankař se musel pořádně ohánět, aby hosté nesnížili.

První půle hody, druhá půle půst

Druhé dějství východočeského derby také nabízelo oboustranně ofenzivní podívanou, ale pokračování přestřelky již nikoliv. Gólových příležitostí přitom bylo víc než dost. Již ve 49. minutě hlavičkoval v dobré příležitosti nad Ottmarovu branku Tischler. O dvě minuty později se ke gólové střele dostal domácí Janoušek, jeho projektil ale mířil těsně vedle. Mimo branku skončil i střelecký pokus pardubického Klímy v 61. minutě.

Nejblíž brance ovšem byli Votroci. V 67. minutě se prokličkoval Vlkanova přes dva hráče a poslal míč na Kopečného, který čekal na přihrávku na malém vápně. Hradecký obránce byl však v rozhodující okamžik podražen a kopala se penalta. K ní se postavil Vlkanova, ovšem jeho tvrdý pokus mířil pouze do břevna.

Rychlá hra se i nadále přelévala z jedné strany na druhou a diváci se rozhodně nenudili. Jestliže však v první poločase většina šancí skončila brankou, ve druhém dějství již ani jeden tým nebyl v koncovce efektivní. Utkání tak skončilo zaslouženým vítězstvím domácího celku 4:1.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme