Fakultní nemocnice nebude mít na investice

Krušné časy čekají hradeckou Fakultní nemocnici. Pro několik příštích let se bude muset nejspíš obejít bez prostředků na investice. Současný rozvoj se tak na čas zastaví a nemocnice se zřejmě nevyhne zadlužení. Stopku výraznějším investicím pro následující roky daly zvýšení platů a DPH.

Zvýšení platů pro lékaře a zdravotnický personál a vyšší daň z přidané hodnoty bude v roce 2012 stát Fakultní nemocnici odhadem 200 milionů korun navíc. Další zdroje ale zařízení nemá a od státu peníze navíc také nedostane. Bude tak muset potřebné prostředky ušetřit. „Teď nás čeká doba jednoho, dvou let, které budou skutečně krušné, a v oblasti investic bude vznikat dluh. My máme naprosto minimální investice z centrálních zdrojů, a protože ten režim je nastaven tak, že se sotva pohybujeme na nule, tak si nemůžeme dovolit generovat nějaké prostředky, které bychom pak následně jako investice používali,“ vysvětlil Českému rozhlasu Hradec Králové ředitel Fakultní nemocnice Hradec králové Roman Prymula.
Podle ředitele by krátkodobé pozastavení investic nemělo pro nemocnici znamenat závažnější problém. Jeden až dva roky je zařízení schopné se s výpadkem vyrovnat, protože v současné době má dostatečné vybavení na velmi dobré technické úrovni. Dlouhodobě se ale problémy s podfinancováním odsouvat nedají. Čím déle budou investice pozastavené, tím větší náklady budou následně nutné. „Třeba v technologiích máme přístroje, které zpravidla mají životnost kolem 8 let. To znamená, že když my nebudeme generovat prostředky na jejich obnovení, tak tam budou chybět a za těch 8 let my ten přístroj budeme muset koupit, i kdybychom ho měli koupit na dluh. To je ten problém, kdy zdánlivé nezafinancování nějakých investic v průběhu sice nic velkého neudělá, ale ten strukturální dluh se potáhne a my ho budeme muset potom nějakým způsobem sanovat,“ dodal Českému rozhlasu ředitel Roman Prymula.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme