Štítky: | Hokej | extraliga | HC Mountfield HK | derby |

Extraligové derby Pardubice – Hradec Králové po dvaceti letech

Derby Pce - HK. Zdroj: Mountfieldhk.cz
Derby Pce - HK. Zdroj: Mountfieldhk.cz

Příznivci hradeckého i pardubického hokeje se nemohou dočkat nedělního večera, kdy se poprvé v rámci extraligového ročníku 2013/14 v pardubické ČEZ aréně utkají hokejisté celku HC ČSOB Pojišťovna Pardubice s odvěkým rivalem z Hradce Králové.

Stane se tak po téměř dvaceti letech a  lze s jistotou předpokládat, že místní hokejový stánek bude vyprodán do posledního místečka a fanoušci obou klubů vytvoří parádní atmosféru.

Generální manažer Hradce Aleš Kmoníček k tomu na tiskové konferenci, která se uskutečnila ve středu v Pardubicích dodavá: „Byli bychom rádi, kdyby fanoušci vyrazili podpořit naše hokejisty do Pardubic, při té příležitosti se mohou nechat v den zápasu na zimním stadionu pomalovat a nakoupit si zajímavé předměty, které jindy neseženou.“ 

Hradecká navrátilec Jaroslav Kudrna. Zdroj: mountfieldhk.czHradecká navrátilec Jaroslav Kudrna. Zdroj: mountfieldhk.cz

Jaroslav Kudrna vs. Josef Marha

První letošní derby by mohlo dostat pikantnější příchuť pokud by se do nedělního zápasu zotavil z drobného zranění hradecký odchovanec Jaroslav Kudrna, který se do Hradce Králové vrátil ve svých osmatřiceti letech.

V kádru Pardubic totiž od této sezony působí jeho bývalý spoluhráč z mládežnických celků Hradce a dlouholetý hráč švýcarského Davosu Josef Marha. 

Vstupenky ještě zbývají, ale ...

V rámci spolupráce obou klubů budou mít zájemci možnost si zakoupit vstupenky na derby s Pardubicemi i na pokladnách královehradeckého zimního stadionu a to v pátek 27. září mezi 9.00 až 12.00 hodin a odpoledne od 13.00 hodin až do začátku domácího zápasu proti Litvínovu.

Stejnou možnost dostanou na oplátku i fanoušci Pardubic, kteří si vstupenku na druhé derby hrané v listopadu v Hradci Králové budou moci pořídit na pokladnách arény v Pardubicích. 

Další možností, jak lístek s předstihem získat je nákup přes internet, kde však již v úterý odpoledne bylo možné zakoupit převážně jednotlivá místa či sedadla v sektorech s horším výhledem. Protože do on-line předprodeje nejsou uvolňována všechna místa, zbývá na pátek v běžném předprodeji na tři tisíce vstupenek. 

Vzájemná derby před dvaceti lety

Poprvé postoupili hradečtí hokejisté do nejvyšší soutěže před více než dvaceti lety, přesně 25. března 1993. Tehdy o tom rozhodl vypjatý zápas na ledě Třince, kteří hokejisté tehdejšího Stadionu Hradec Králové vyhráli 2:1. 

V ten okamžik se zrodil nový magnet pro fanoušky hradeckého, ale i pardubického hokeje v podobě vzájemných ligových duelů rivalských měst.

Zdroj: mountfieldhk.czZdroj: mountfieldhk.cz

Už v postupové sezoně, kdy hrál Hradec tehdejší druhou nejvyšší soutěž byl ve městě o hokej obrovský zájem a zdejší zimní stadion doslova praskal ve švech. Jeho oficiální kapacita byla mnohdy překročena a v ochozech fandilo i 9 000 diváků. 

Při vzájemných derby s Pardubicemi se proto vždy očekávala bouřlivá atmosféra nejen v hledišti a na ledě, ale i mimo zimní stadiony. To se během čtyř vzájemně sehraných duelů do puntíku potvrdilo. První zápas s Pardubicemi sehrál posílený hradecký celek na ledě Pardubic v říjnu 1994. Utkání tehdy skončilo 4:4 a první derby tak vítěze nemělo.

Druhý vzájemný duel se hrál na zimním stadionu v Hradci a jiskřilo se na ledě i v ochozech. Pardubičtí tehdy hradecký tým porazili 4:3. Ke třetímu derby jel opět Hradec na horký led do Pardubic. Celý zápas se nesl ve znamení šarvátek a faulů a trestná lavice byla hojně využívána. I tehdy dokázalo mužstvo z dvacetkilometrů vzdálených Pardubic zvítězit 0:2.

Nedohrané derby v Hradci

Zatím poslední odehrané ligové derby mezi dávnými rivaly slibovalo už před vhozením úvodního buly nemilosrdný souboj. A nebylo tomu jinak. Show, která se odehrávala na ledě se velmi brzy přenesla i mezi diváky a hala burácela. 

Opět to vypadalo na vítězství Pardubic, které vedly o dvě branky, když se kotouč v 54. minutě ocitl za brankovou čarou hostujícího gólmana Biegla. Branka byla nejprve uznána, ale po protestech pardubické střídačky ji rozhodčí odvolal.

To bylo příliš pro několik tisícovek hradeckých fandů, kteří v mžiku zaházeli ledovou plochu odpadky a utkání bylo předčasně ukončeno. Následovalo jednání disciplinární komise, která stav 2:4 v neprospěch Hradce Králové z 54. minuty zápasu ponechala.

Jarda Kudrna se vrací do Hradce. Zdroj:mountfieldhk.cz

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme