Štítky: | Bydlení | výstavba | byty |

Epidemie koronaviru bydlení v Hradci nezlevní. Ceny nájmů i bytů dál porostou.

Epidemie koronaviru mění zaběhlé zvyklosti. Rychlým tempem se mění život řadových občanů i firem. Ačkoliv se všeobecně předpokládá, že nová situace rozhýbe trh s nemovitostmi, odborníci to vidí jinak, přinejmenším v Hradci Králové. Oslovili jsme zástupce několika realitních kanceláří působících v Hradci Králové a ti se domnívají, že k žádnému výraznému snižování cen nedojde, trend růstu cen bude pokračovat.

Zatímco Praha zaznamenala bezprostředně po propuknutí epidemie prudký pokles cen pronájmů, v Hradci tato situace neplatí. Zájem o nemovitosti poklesl jen krátkodobě. "Koronavirová pandemie se projevila v tom, že 2-3 týdny nechodili žádní klienti na prohlídky z důvodu obavy o zdraví. Poté se situace pomalu vracela do normálu," říká Pavel Staněk z realitní kanceláře BYTYHRADEC, která se dlouhodobě specializuje na pronájmy bytů. Situace v Praze, která byla způsobena velkým počtem bytů uvolněných určených primárně pro turisty prostřednictvím Airbnb, se podle Staňka Hradce moc netýká.
Jeho slova potvrzuje i Petr Hladík z kanceláře Global Reality. "Praha měla největší počet bytů pronajatý cizincům, nikde jinde v republice tolik cizinců není a závislost na nich se tedy jinde téměř neprojeví."

Zrušení daně z nabytí nemovitosti nejprve vyvolalo zmatek, výhledově může pomoci

Podstatně větší rozruch mezi realitními makléři vyvolalo plánované zrušení daně z nabytí nemovitosti. Krátkodobě totiž došlo k velkému opadnutí zájmu o koupě nemovitostí. "Je pravdou, že prvotní nejistota ohledně zrušení daně vyvolala u klientů zmatek a patřičnou ostražitost. Momentálně však zájem o koupi zejména investičních nemovitostí neopadá a stále je poptávka po koupi vyšší než nabídka nemovitostí," uvádí Andrea Králová ze společnosti Palace Reality.
Podle Hladíka kupující krátkodobě spekulovali a čekali na to, jak se situace vyvine, ale vládou schválený návrh by měl jít až do prosince minulého roku, takže to trh uklidnilo. "Určitě to je pro trh s nemovitostmi pozitivní, skutečný náklad na pořízení nemovitosti se tak relativně sníží," doplňuje Hladík. Makléř Staněk je však v tomto ohledu mírně skeptický. "Neuvážené prohlášení ministryně financí o záměru zrušit daň z nabytí zastavilo prodej, neb kupující vyčkávají až bude zrušena. Osobně se domnívám, že je pravděpodobné že zrušena nebude," obává se Staněk.

Ceny bytů mohou krátkodobě stagnovat, dlouhodobě ale vzrostou

Bez ohledu na vývoj situace ohledně zrušení daně se odborníci domnívají, že ceny bytů se příliš nezmění. "Na trhu s byty je očekáván zhruba desetiprocentní pokles cen u bytů v neaktraktivních a hustě zastavěných oblastech. Ostatní nemovitosti jako jsou pozemky, domy a rodinné rekreační objekty si ceny podrží nebo jejich ceny dokonce v delším horizontu porostou," doplňuje Králová, která působí zároveň i jako certifikovaná odhadkyně nemovitostí.
Ani zástupce BYTYHRADEC Staněk se nedomnívá, že by ceny nemovitostí šly dolů. "Předpokládáme, že ceny starších bytů na prodej budou stagnovat, znatelný pokles ceny starších bytů nepředpokládám. Větší zájem je o koupi starších malých bytů, kde nevylučuji ještě růst ceny," odhaduje vývoj s tím, že bude pouze trvat déle, že se prodej staršího bytu realizuje. Podobná situace byla i v letech 2008-2009.
Jednatel Global Reality Hladík se domnívá, že odhadovat nyní vývoj situace je obtížné, ale ani on pokles cen nečeká. "Velký výrazný pokles cen bych neočekával, ani u pronájmů. Spíše stagnaci a případné zvětšování rozdílu v cenách mezi byty horší kategorie  - v původním stavu a byty po kvalitní rekonstrukci. U těch horších bytů, by jejich cena měla jít dolů, jsou opravdu předražené, ale velký pokles cen asi nebude."

Dolů s cenou ovšem nepůjdou ani novostavby. A to i přesto, že v současné době se větší byty v nových bytových domech nabízejí i za částky přesahující 7 milionů korun. Takto drahé byty se sice prodávají hůře, ale i tak si své kupce najdou. Po menších bytech je pak stále velká poptávka. Nové bytové domy tak vznikají například poblíž hotelu Alessandria, ve Farářství nebo na Novém Hradci.

Ekonomická situace může zvýšit ceny nájmů

Nárůst cen bude pokračovat i u nájemního bydlení. Již nyní vysoké ceny nájmů, které v Hradci Králové patří mezi nejvyšší v ČR, ještě vzrostou. "Kvůli všeobecné nejistotě se lidé nyní nebudou chtít příliš zadlužovat, a proto poptávka po pronájmech bytů opět stoupne. V další fázi bude záležet na vývoji nezaměstnanosti a hloubce ekonomické recese," předpovídá vývoj Králové z Palace Reality. Ceny nájemného přitom za poslední 3 roky stoupají, oproti roku 2017 o 15-20 procent. "Větší poptávka je po nájmu v nových nebo starších, ale zrekonstruovaných menších bytech - 1+1 nebo 2+KK nebo 2+1," přibližuje aktuální situaci Staněk.

Kanceláře a komerční prostory bude možné pronajmout levněji

Jediná oblast, kde bude možná vidět krátkodobě pokles cen, je pronájem komerčních prostor. "V Hradci Králové je již dlouhodobě nadbytek kanceláří, nedaří se nám občas dlouho obsadit některé kanceláře, možná jich přibude. Některé firmy zkrachují, ale život půjde dál a mnoho firem naopak bude vznikat. Dá se předpokládat, že za půl roku bude zase vše v normálu," říká Petr Hladík.
A v podobném duchu hovoří i Andrea Králová. "Vyšší nabídku volných nebytových prostor jsem zaznamenala již před několika lety. Část nebytových prostor se uvolnila přesunem do obchodních center, e-shopů a část do vlastních nemovitostí. Ceny nájemného nebytových prostor se dle mého názoru dlouhodobě propadnou, případně se majitelé těchto nemovitostí rozhodnou pro změnu způsobu využití těchto prostor."

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.




Přečtěte si také

Kolem Piletického potoka by mohly vyrůst byty, obchody i školka

Moderní čtvrť pro více než dva a půl tisíce obyvatel, malé obchody a služby nebo mateřská škola. I tak by mohla podle vypracovaných studií v budoucnu vypadat nová čtvrť v lokalitě Severní zóna, která je plánována v návaznosti na protipovodňové úpravy a revitalizaci Piletického…
Čtěte více

Problémy s bydlením bude na hradeckém magistrátu řešit speciální kontaktní místo

Lidé, kteří jsou ohroženi ztrátou bydlení nebo se ocitnou v bytové nouzi, mohou od 8. ledna v budově hradeckého magistrátu využít kontaktní místo pro bydlení. K dispozici bude ve standardní úřední hodiny minimálně dva dny v pracovním týdnu. Zajistí prvotní posouzení existence…
Čtěte více

Město chce díky spolupráci s vlastníky bytů pomoci lidem bez bydlení

Hradec spouští nový projekt na podporu rozvoje bydlení. Jeho cílem je poskytnout více možností nájemního bydlení ve městě, a to navíc v úzké spolupráci se soukromými vlastníky bytů. Rada města schválila aktualizovaný Koncept rozvoje bydlení se sociálním charakterem, který se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme